Igazán különlegeset villantott a Porsche Goodwoodban

0

Idén 30 éves a legendás angol autóshow, a Goodwood Festival of Speed. Eddig is minden évben számos különleges autót lehetett itt megcsodálni és sok márka mutatott meg itt valami igazán érdekeset. Idén sem maradunk finomságok nélkül, azt már biztosan tudni, hogy a Porsche is készített valami meglepetést az ünnepeltnek.

A német luxusmárka ugyanis bemutatta a Vision 357 Speedstert, direkt a neves alkalomra. Az elektromos meghajtású és nyitott tetejű sportautó a zárt Vision 357 testvérmodellje, amellyel a Porsche a saját 75. születésnapját ünnepelte meg.

A 357-es a koncepcióautók a nevüket és a dizájnt is a 356-tól kölcsönözik – a gyártó első modellsorozatától, amely 1948 nyarán kapta meg az általános működési engedélyt. Annak ellenére, hogy a 357-est úgy tervezték, hogy az egy születésnapi tisztelgés legyen, a Porsche már elektromos hajtást rakott az autókba, mintegy jelezve, merre halad a kikövezett útjuk.

A Vision 357 Speedster a Porsche 718 GT4 e-Performance technológiáján alapul. Az elektromos motor és az akkumulátor technológia tehát a Mission R-ből, a váz pedig a 718 GT4 Clubsportból származik.

Ami viszont nem ismert, azok a technikai specifikációk, csupán a donor vonatkozó adataira hagyatkozhatunk: a 718 GT4 e-Performance összkerékhajtással rendelkezik, tengelyenként egy állandó gerjesztésű szinkronmotorral, amely akár 800 kW-os csúcsteljesítményt is elérhet. A 80 kWh-s akkumulátor 900 voltos rendszerfeszültségen működik, és körülbelül 15 perc alatt 5-80 százalékos töltöttség érhető el. A Vision 357 Speedster a karosszériáját tekintve a „speedster”-ek tipikus tulajdonságára, a lapos, rövidített szélvédőre támaszkodik.

„A Porsche Vision 357 az első Porsche modellcsaládnak állít emléket, ami Ferry Porsche számára is az álom volt. Mivel a 356 kabrióként és kupéként is beégette magát a kollektív márkaemlékezetbe, ugyanaz a logika érvényes a koncepcióautóra is. A Porsche Vision 357 Speedster megtestesíti a márka lényegét. A vezetési élmény és a vezetési dinamika rendkívül purista formával párosul. Csakúgy, mint a néhány hete bemutatott Mission X esetében, ez a modell is azt bizonyítja, hogy a Porsche DNS még friss dizájngénekkel is átüti magát.

Június elején a Porsche már bemutatta a Mission X-et, egy teljesen elektromos hiperautó koncepcióváltozatát. A sirályszárnyas ajtókkal ellátott kétüléses autó valószínűleg több lesz, mint egy tervezési tanulmány, és a 918 Spyder hibrid hiperautó utódjaként sorozatgyártásba is kerülhet.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!