Újabb akkumulátor gyártósorral bővül a Tesla nevadai gyára

0

Mint az ismeretes, a Tesla több forrásból szerzi be az autóhoz szükséges akkucellákat. Ezek közül az egyik metódus az, amikor a Panasonic-adta gyártói kapacitásokat szippantja fel. A japán elektronikai óriás több üzemében is készülnek a Teslának akkucellák szerte a világban. Az egyik legismertebb a Tesla nevadai gigagyára, ami ha egyszer teljes terjedelmében elkészül, a dolgok jelen állása szerint is még mindig a világ legnagyobb akkugyára lesz.

A Gigafactory Nevada gyártói kapacitása jelenleg az eredetileg tervezettnek csupán a 30 százalékát produkálja, a többi a meg nem épült gyárbővítmények miatt várat még magára. Ha egyszer teljes lesz a Tesla és a Panasonic műve, évi 150 GWh kapacitás készülhet majd itt. Az alábbi képen a sárgával jelölt területek megépülésével lesz teljes Elon Musk ezen álma, ám ez még nagyon távol van. A jelenlegi üzemen belül a pirossal jelölt részben a Tesla maga ügyködik a cellák és akkupakkok gyártásán, míg a kékkel jelölt épületrészek a Panasonic felelőssége és üzemeltetése.

A fenti képen látható, nagy C betűvel jelölt új Panasonic épületszárny megépítése már tavaly szóba került, ám a tervek bejelentésén túl azóta sem történt semmi. Ám ha hihetünk a Nikkei Asia legfrissebb cikkének, a fent látható épületrésznek is nekiesik a Panasonic, hogy immár a 15. ottani gyártósorát beindíthassa.

Ezzel nagyjából újabb 10 százalékos gyártói kapacitás érkezik a Giga Nevada névjegyére, amivel a jelenlegi 38 GWh éves gyártás felkúszik 39 GWh-ra. Számítások szerint csak ezzel az egy új gigawattórával együtt már évi 500 és 700 ezer Model 3 akkupakkját lehet kiszolgálni a teljes kapacitással. A mostani a Gigafactory első kapacitásbővítése a 2017-es indulás óta. A Panasonic a Nevadában gyártott akkumulátorokat korszerűsíti is, szeptembertől kezdve 5 százalékkal növeli az egyes cellák tárolókapacitását.

A Panasonic lépése nem véletlen, Elon Musk többször is jelezte, hogy ők hajlandóak bármennyi akkucellát megvenni, csak legyen. Ez pedig elég jó alap a biztos üzlethez és úgy tűnik, hogy a Pana lépése is erre alapoz.

A Panasonic Group „kiemelt befektetési területként” kezeli az elektromos járművek akkumulátorait és gyors piaci növekedést lát Észak-Amerikában. Jelenleg csak 2170-es formátumú cellákat gyárt a Panasonic Észak-Amerikában a Teslával közösen, tavaly év végén pedig a japán gyártó megkezdte legújabb gyárának építését Kansas államban, ahol várhatóan 2025-től gördülnek le az első 2170-es cellák a gyártósorról. Továbbá egy másik gyár felhúzását is tervezi a Panasonic Oklahomában a közeljövőben. Az viszont kérdéses, hogy a jövőben hol fogja a Panasonic gyártani a nagyobb, 4680-as akkumulátorcellákat. Legutóbb a japán vállalat ezek tömeggyártásának megkezdését halasztotta el 2024 áprilisáról szeptemberre.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!