Hamarosan megnyílik az első állandó villamosított út, ahol menet közben tölthetnek az e-autók

0

Köztudott, hogy Európa országai egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes e-mobilitás irányába. Ennek apropójaként Svédországban egy olyan autópálya megépítésén dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen elektromos jármű menet közben töltse fel magát.

Az Euronews cikke szerint a svéd közlekedési hatóság, a Trafikverket az E20-as autópályát szemelte ki a forradalmi útszakasz átépítésére. A Hallsberg és Örebro közötti 21 kilométeres szakaszon fogják kiépíteni az elektromos útrendszert, az ERS-t amely az ország két legnagyobb városa, Stockholm és Göteborg között fut.

Az e-út projektje jelenleg a közbeszerzés és a végső tervezési szakaszban van, így a Trafikverket arra számít, hogy 2025-re, de legkésőbb 2026-ra befejeződik a szakasz építése és az megnyílhat az elektromos autósok számára.

Az E20 töltési módja egyelőre még nem végeleges, jelenleg három lehetőség van mérlegelés alatt: felsővezetékes, földi vezetékes vagy induktív töltés. Az első típusú töltésnél az áramot felső-vezetékről egy áramszedővel juttatják el a járműhöz. Ez a technológia azonban olyan nagy teherbírású járművek számára alkalmas, amelyek kellően magasak ahhoz, hogy elérjék az elektromos vezetékeket.

A másik földi vezetékes töltésnél az áramot az út alatt vagy az úttesten elhelyezett speciális sínek vagy sínpályák továbbítják. A járművek egy mechanikus kar vagy bot segítségével töltődnek, amely a sínekhez ér. Az induktív rendszerben az energiaátvitel az úttestbe ágyazott tekercsek és a járművek között történik.

Jan Pettersson, a Trafikverket stratégiai fejlesztési igazgatója kijelentette, hogy a villamosítás jelenti a közlekedési szektor szén-dioxid-mentesítésének előrehaladását. Továbbá a villamosított utak másik nagy előnye, hogy kisebb akkumulátorokkal rendelkező járművekkel is hosszabb utakat tehetnek meg.

Azonban a legnagyobb figyelmet a teherautókra és az autóbuszokra fogják fordítani, ami nem véletlen. Az ország legnagyobb városait összekötő úthálózat villamosítása a kutatás becslései szerint 2030-ra 1,2 millió tonnával csökkentené a nehézgépjárművek kibocsátását. Svédországban már 2018-ban megkezdődött a közúti tesztelés mind a kereskedelmi, mint pedig a személyszállító elektromos autók számára a stockholmi Arlanda repülőtér és egy Rosenbergben található logisztikai terület közötti 2 km-es útvonalon.

Továbbá a svéd kormány terve az, hogy 2030-ig 2000 kilométeren, majd 2035-ig 3000 kilométernyi útvonalon építenék ki az ERS-t.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!