Valóra válhat Musk 2016-os jóslata – Model Y lesz a világ legkelendőbb autója

0

Elon Musk sokszor mond érdekes dolgokat és még többször jelenti ki valamiről, hogy meg fog történni. Így volt ez a Model Y esetében is. Erről a modellről Musk egyszer azt mondta, hogy hamarosan ez lesz a világ legjobban fogyó, így egyben a legnépszerűbb autója.

Szándékosan nem került az elektromos jelző a fenti mondat végére, hiszen már tavaly jó úton haladtak a dolgok afelé, hogy a világ legnagyobb darabszámában gyártott Toyota Corolla 1 150 000 darabos éves volumenének is odaverjen. Ráadásul az Egyesült Államokban (a világ második legnagyobb autópiacán) az eddigi regisztrációs adatok már most azt mutatják, hogy a Model Y vezet a személygépkocsik terén, megelőzve a Toyota RAV4-et és a Nissan Rogue-ot – bár ez még változhat. De nem valószínű. Az Egyesült Államok tehát pipa.

Európa sem kivétel, hiszen az innen származó eddigi adatok is azt mutatják, hogy a Tesla elektromos SUV-ja több piacon is vezető szerepet tölt be a Gigafactory Berlinben elért heti 5000 darabos felfutásának köszönhetően. A típus készre szerelésével foglalkozó négy üzem világszerte idén várhatóan el fogja érni a 1,5 milliós darabszámot. Ha mindezeket számításba vesszük (a gyártói kapacitás folyamatos felfutása, az autók árainak folyamatos árának csökkentése), akkor jó eséllyel nem csak a Model Y, hanem maga a Tesla márka is a világ legnépszerűbbje lehet.

Mindezt Elon Musk már 2016-ban, jóval a Model Y bemutatása előtt (2019) megjósolta. Persze 2016-ban még nagyon gyerekcipőben járt az elektromos autózás és a Tesla is még nagyon más helyzetben volt, mint manapság. De ha a célok megvannak, akkor jó eséllyel megjön a siker is, ha kitartó munka van mögötte.

Muskot nem is nagyon érdekelte, hogy sokan kinevették 2016-ban ezért a jóslatáért, a sok erőfeszítésnek pedig meg is lett az eredménye. Azt is érdemes tudni, hogy Musk akkor a leendő Model Y iránti igényt évi 500 ezer és 1 millió közöttire tette. Mint láthatjuk, jóval alálőtt a tényleges igényeknek.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!