Tovább bővítené gigagyárát a Tesla Németországban

0

A Tesla benyújtotta az első kérelmet a németországi Brandenburgban található Grünheide-i üzemének bővítésére az Állami Környezetvédelmi Hivatalhoz.

A Giga Berlin esetében nem mennek könnyen az adminisztratív dolgok. Mindezt már több ízben is megtapasztalta Elon Musk, amikor az üzem megépítésébe vágta a fejszéjét. A hatóságok többször is keresztbe húzták a nyitás dátumát, de végül csak beindult az üzem. Úgy tűnik, ez nem vette el Musk kedvét és az első bővítési ütem már biztosan a csőben van.

A bővítésre utaló jelek már 2021 márciusában voltak, amikor még az eredeti üzem is messze volt attól, hogy egyáltalán tető legyen felette. Egyeztetések a témában már akkor lehettek a háttérben, ugyanis a brandenburgi környezetvédelmi miniszter, Axel Vogel akkor elszólta magát a Giga Berlin tervezett vízfelhasználása körüli balhéban:

„Ha a felhasználás túlmutat az eredetileg meghatározott mértéken, akkor előfordulhat, hogy a további fejlesztések nem történhetnek meg”.

Pár hónapra rá, hogy ez a nyilatkozat elhangzott, a német RBB24 magazin számolt be arról, hogy szerintük az üzem a jelenleg 300 hektáros területén túl további 100 hektáron terülne el. Alább az általuk készített térkép, amin sárgával van jelölve a jelenlegi területe az üzemnek és pirossal az, amit szerintük meg akar szerezni a Tesla. Az RE1 vasútvonal, valamint az L23 és L38 főutak által határolt terület az új kiszemelt hely. A német médiacéghez érkezett információk szerint a Tesla vasútállomás és raktárterületek építését is tervezi az új telken, amennyiben sikerül azt megvásárolnia. Jó tudni, hogy a Tesla már 2020-ban bejelentette, hogy minél előbb és minél nagyobb mértékben akar a vasúti szállításra hagyatkozni, legyen szó alapanyagokról, vagy éppen a készre gyártott autók mozgatásáról. Egy évvel később ugyanez az RBB24 szellőztette meg, hogy szerintük megindultak a tárgyalások a fent taglalt újabb 100 hektár ügyében.

Az RBB24 nagyon közel lehet a tűzhöz, ugyanis a napokban újra lehozták azt az infót, miszerint a Tesla hivatalosan is elindította a jogi procedúrát a terület megszerzése és az üzembővítése érdekében az Állami Környezetvédelmi Hivatalnál. A legszebb az egészben, hogy a Tesla ezúttal meg is erősítette az információt.

Az Állami Hivatal szóvivője szerint a Tesla a jelenlegi 500 ezerről évi egymillió járműre szeretné bővíteni a gyártási kapacitást. Ehhez pedig a vállalat a meglévő üzem területén építené fel a szükséges termelési létesítményeket. Emellett az autógyártó azt állítja, hogy „olyan mértékben optimalizálta a tervezési és gyártási folyamatokat, hogy a korábban felhasznált és szerződésben rögzített friss vízmennyiség is elegendő legyen ehhez a bővítéshez”. A Tesla édesvíz helyett a gyártás során keletkező szennyvizet szeretné kezelni és újra felhasználni. Vagyis a gyártó becslése szerint azonos vízfogyasztás mellett a termelési kapacitás megkétszerezését tudja garantálni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!