Meg idén megjelenik a Fisker Ocean Európában

0

A Fisker leginkább az Egyesült Államokban tevékenykedik, viszont az Ocean névre hallgató elektromos autó premierje után nem sokkal már arról szóltak a hírek, hogy a márka célba vette Európát. Mindezt annyira sikerült komolyan venni, hogy végül a Fisker Ocean gyártását ide is hozták a szomszédunkba, Ausztriába.

A Fisker úttörő szerepet vállalt az elektromobilitásban, de sajnos az idő elszaladt a gyártó felett és az utóbbi időben csak ígérgetést lehetett hallani vagy olvasni a Fisker Inc. háza tájáról. Tavaly azonban, évekkel a tisztán elektromos Fisker Ocean SUV premierje után, végre megkezdődött a modell gyártása Grazban, a Magna Steyrrel kötött korábban bejelentett gyártási szerződés alapján. A Fisker Inc. célja, hogy az ausztriai gyárban 2023 első negyedévében közel 300 Ocean-t rakjanak össze, majd a második negyedévben 8000-re, a harmadik negyedévre pedig 15 000-re növelnék a gyártási kapacitást. 2023 év végére pedig 42 400 darabot terveznek összeszerelni a szomszédunkban. A Fisker Ocean 80 kWh-s akkumulátort kapott, ami nagyjából 400-450 kilométer hatótávot biztosít egyetlen feltöltéssel.

A gyártási bravúr megünneplésének részeként a Fisker megosztott tavaly egy háromperces, timelapse videót, melyben teljes egészében látható, hogy miképp fejlődik egy lemezből, egy komplett elektromos autóvá a Fisker Ocean. A Fisker Ocean 37 499 dolláros kezdőáron már megrendelhető az Egyesült Államokban.

Az idei első negyedéves 300 darab Ocean nem biztos, hogy összejön, mivel eddig csupán 56 darab gördült le a sorról Graz mellett. Pedig lenne helye a Fisker Ocean elektromos autónak is, ugyanis február végén 65 ezer környékén álltak az előrendelési számok. Legújabb sajtóanyaguk szerint a típus az idei év végére készen áll arra, hogy közel 20 európai ország vásárlóközönségének mutathassa meg magát. Állítólag márciusban fejeződnek be a homologizációs tesztek Európában és az Egyesült Államokban és amint a szabályozási-jóváhagyási folyamat befejeződött, beindulhat az értékesítés.

A Fisker először az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Németországban, Norvégiában, Dániában, Svédországban és Franciaországban teszi elérhetővé az elektromos autót, ezt követi az Egyesült Királyság (jobbkormányos), Svájc, Hollandia, Belgium és India (szintén jobbkormányos verzió) 2023-ban. Ezt követően pedig további országok előtt is nyitva áll majd a lehetőség a rendelésre, köztük Kínának.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!