Közel 5000 napelem borítja Európa legmagasabban fekvő gátját

0

A napelemek alkalmazása ma már egyáltalán nem számít nagy dolognak, telepítésük és az általuk nyújtott előnyök élvezése napjainkban az egyik legegyszerűbben elérhető megújuló energiaforrásává teszik a napenergiát.

Éppen ezért a napelemek ma már egyre több olyan helyen bukkannak fel, melyek különlegesnek számítanak. Volt már szó nálunk tavon, vagy éppen folyómeder fölé létesített napelemrendszerről. Ám ezúttal egy igazán különleges helyszínről tudunk beszámolni: Európa legmagasabban gátján készül épp egy 2,2 MW teljesítményű szolár-rendszer.

Talán sokan nem tudják, de Európa legmagasabb gátja, melyhez vízerőmű is tartozik, Svájcban található. A 2500 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő Lake Muttsee Gát látható felszínére a tervek szerint hamarosan közel 5000 darab napelemtábla kerül telepítésre, amiről a Reuters is beszámolt.

A projekt AlpinSolar néven fut jelenleg is és három svájci vállalat végzi a napelemek telepítését: Axpo, Denner, IWB. A tervek szerint még az idén elkészülnek a munkálatokkal, melynek eredményeként majdnem 1 km hosszan fogják beteríteni a táblák a betongát felszínét. Ha elkészül a rendszer, akkor a számítások szerint 700 háztartás energiaigényét tudja majd fedezni.

Ami igazán érdekessé teszi a projektet az nem csak a gát maga, hanem a környezet is. Svájc ezen részén nincsen télen sem köd, az ég csodálatosan tiszta, ha nincs felhő az égen. Ezen felül a hó felszínéről visszaverődő napfény is segít a termelésben, melynek az is nagy segítség, hogy hűvös környezetben vannak a táblák. A hideg ugyanis a lehető legkiválóbb környezet a napelemek működése szempontjából. Ezek a tényezők összesítve járulnak majd hozzá a várhatóan 3,3 millió KWh kapacitás előállításához – ennek a felét télen.

A 4872 darab tábla a Megasol műhelyéből érkezik, úgynevezett glass-glass technológiával gyártva. Ezek egyik különlegessége, hogy megerősített keretüknek köszönhetően sikeresen tudják majd a rájuk hulló hó súlyát is elviselni, károsodás nélkül. A projekt fővédnökeként is felfogható Axpo egyébként nem áll meg ennél a gátnál, terveik szerint az évtized végére legalább 4000 további, kisebb napelemes projektet akarnak letudni Svájcban. Ezek java vélhetően nagyobb háztartásokban, vagy ipari szereplők létesítményeinek felszínen ölt majd formát a következő években.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!