Nyáron helyezik üzembe Európa legnagyobb úszó napelemfarmját

0

Ahogy a megújuló energiaforrások mind nagyobb teret nyernek maguknak az energiamixben, úgy bukkannak fel egyre szokatlanabb helyeken. Az egyik legismertebb ilyen energiaforrás a napelem, amely szintén leköltözött az utóbbi években a háztetőkről és ma már a legváratlanabb helyeken is találkozhatunk napelemtáblákkal. Legyen szó épületek oldaláról, vagy éppen folyómedrek fölé épített vázról.

Újabban a napelemfarmok megjelenése sem szokatlan dolog, ez azt jelenti, hogy egy nagyobb (jellemzően addig kihasználatlan) területen jelenik meg nagy számú napelemtábla, ami aztán jelentős mennyiségű villamos áram megtermelésére képes. Eddig ezek a szárazföldön kerültek telepítésre, ám most Portugáliában gondoltak egy merészet és egy vízerőmű gátja által felduzzasztott tó vízfelületére telepítettek a felszínen lebegő napelemtáblákat. A projekt, ami Alqueva néven fut, júliusban lesz kész arra, hogy megtermelje az első kWh-kat a kivételesen erős mediterrán napsütés segítségével. Mérete alapján (12 000 panel) ez lesz a legnagyobb vízfelszínen lebegő napelempark Európában. Az itt termelt energia ára csupán a harmada annak, amit a közelben működő, földgázzal üzemelő erőmű elő tud állítani.

A projekt mögött az ország legnagyobb energiaszolgáltató vállalata, az EDP áll és kimondottan azzal a céllal létesült, hogy segítse az ország függetlenedését a keletről érkező energiahordozóktól. Portugália viszonylag szerencsés helyzetben van, hiszen kitettsége az orosz gáz tekintetében felhasználásának csupán 10 százaléka, amit így viszonylag könnyen le tud tornázni magáról pár év előrelátó tervezésével.

De még ennél is nagyobb tervet segít elő a projekt hosszútávon, hiszen az itt megtermelt energiával is az a célja a szolgáltatónak, hogy az évtized végére karbon-mentes működést prezentálhassanak. Az EDP éves kapacitása 25,6 GWh, aminek már most is 78 százaléka megújuló forrásokból érkezik, ami kiváló eredmény.

A lebegő napelempark a tervek szerint 7,5 GWh kapacitást tud majd éves szinten előállítani, amiből 2 GWh-t terveznek lítium-alapú akkumulátorokból álló energiatárolókban raktározni. A megtermelt energia 1500 háztartás átlagos igényeit tudja kielégíteni. Az EDP-nek nem ez volt az első ilyen projektje, 2017-ben már létrehoztak egy 840 panelből álló szigetet az Alto Rabagão melletti gát vízfelületén, amivel egyben Európa első ilyen projektjét valósították meg.