Tényleg korlátozhatják az elektromos autók használatát Svájcban?

0

Az elmúlt napokban különféle oldalakon olyan szalagcímek jelentek meg, melyek furcsán arra utaltak, hogy Svájc be akarja tiltani az elektromos autók használatát. Nézzük mi az igazság.

Európa számos országának energiaválsággal kell szembenéznie, miután az Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeként hiány alakulhat ki a télen villamos energiából és gázból. Ezért a svájci kormány sürgősségi intézkedéscsomagot terjesztett elő a várható áramhiány kezelésére, hisz Svájc a környező országokból importál villamos energiát.

A „Villamosenergia-használat korlátozásáról és tilalmáról szóló rendelet” egyelőre csak egy tervezet, amelyet a Svájci Szövetségi Tanács alkotott meg, hogy felkészüljön az áramhiány lehetőségére – vészhelyzeti válaszként.

A rendelettervezet (6.oldalon) „az ország villamosenergia-ellátásának biztosítása érdekében a villamos energia felhasználásának korlátozását és tilalmát” szabályozza. Az intézkedéscsomag négy pontot tartalmaz. Az első két lépésben a háztartások villamosenergia-fogyasztását vágnák meg az elektromos fűtésű lakások beltéri hőmérsékletének korlátozásával, és a mosógépekhez, illetve a szárítógépekhez hasonló nagyobb fogyasztású készülékek használatának korlátozásával.

Majd a harmadik eszkalációs szint említi az e-mobilitást a sok lehetséges intézkedés közül, ahol ez áll: „Az elektromos autók magáncélú használata csak feltétlenül szükséges utakra (pl. hivatás gyakorlása, vásárlás, orvoslátogatás, vallási rendezvények látogatása, bírósági tárgyalások) engedélyezett.” Tehát: Ha valóban áramhiány lenne Svájcban, a tervezet szerint az elektromos autók részleges vezetési tilalma a számos upstream intézkedés egyike lenne.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!