Legördült a gyártósorról az első török elektromos autó

0

A török elektromos személyautó, a TOGG gyártási központját, a bursai Gemlikben épült campust két napja nyitotta meg Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök, ahol legördült a gyártósorról az első elektromos autó.

2019 szeptember közepén, Mustafa Varank ipari miniszter jelentette be, hogy Törökország decemberben bemutatja első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát. Varank szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. A Handelsblatt szerint: a gazdasági visszaesés közepette Törökország úttörő szerepet akar játszani a modern szállítási eszközök fejlesztésében. Ami eddig csak nagy autógyártóknak, valamint a Teslának és a Google-nek sikerült, az a Boszporuszon is valósággá válhat.

Nos, ígéretükhöz híven, 2019 decemberében be is mutatták az első modellek prototípusait ami a TOGG nevet kapta. A bemutatón bejelentették, hogy a márka egymillió négyzetméteres területen épül majd meg a tengerparti Gemlik városában. A következő évre a Togg 17 000 – 18 000 elektromos autó gyártását tervezi. Öt éven belül az éves kapacitás 175 000 járműre nőhet. Továbbá a Deutsche Welle információi szerint kezdetben a járművek megépítéséhez felhasznált anyagok 51%-a Törökországból származik, majd a következő években ezt az arányt 65%-ra fogja növelni a TOGG.

A járművek fejlesztésében öt török nagyvállalat vállalt oroszlánrészt, a beruházás értéke eléri a 3 milliárd eurót. 2021-ben érkezett a hír, hogy a következő évben, vagyis idén már a gyártás is elindul. Nos, a menetrendet eddig sikeresen tartja a TOGG.

Október 29-én a bursai Gemlikben épült campust hivatalosan is megnyitotta Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök. Erdoğan a megnyitó beszédében elmondta, hogy a TOGG az elkövetkező időszakban nagy presztízsű török márkaként a világ számos országában díszíti majd az utakat. „A gyártósorról legördülő, önöknek bemutatott első elektromos autóval tanúi lehetünk annak, ahogy egy 60 éves álom válik valóra.”

„A világ egyik vezető vállalatával megállapodtunk, hogy hazánkban gyártjuk a TOGG lítium-ion akkumulátorait. Hamarosan megkezdjük az akkumulátorgyárunk építését is amely 609 000 négyzetméteres telken épül fel közvetlenül a TOGG gyára mellett. Amikor a TOGG Gemlik Facility eléri teljes kapacitását, évente 175 000 járművet fognak itt gyártani. Közvetlenül mintegy 4300, közvetetten pedig 20 000 embernek kínálva munkalehetőséget. 2030-ig egymillió elektromos járművet fogunk itt gyártani.” – Jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök.

A török elnök elárulta, hogy a török állampolgárok február végén rendelhetik meg az első TOGG elektromos autókat és addigra nyilvánosságra hozzák az árakat is. A Deutsche Welle információi szerint a törökök első, tisztán elektromos SUV modellje 900 ezer török lírába, nagyjából 50 ezer euróba fog kerülni. Majd egy-két éven belül érkezik egy kedvezőbb árú modell is melyről egy képet is megosztottak.

Korábbi információk szerint az elektromos SUV több változatban is piacra fog kerülni. Dizájn tekintetében érkezik egy nyugati és egy keleti ízlésvilágnak szánt verzió. Technológiát tekintve 300 vagy 500 kilométeres hatótávval lehet számolni, valamint 147 kW-os hátsó és 294 kW-os kétmotoros összkerékhajtással is elérhető lesz az első TOGG elektromos SUV.

Az első török elektromos SUV-hoz a következő színeket lehet választani: „Gemlik olajfáinak árnyékában lévő kék víz, Anatólia földjének lelkét és odaadását tükröző vörös, az Oltu kő szemet gyönyörködtető feketesége, szilárd szerkezete, Kula természetes szerkezetével, szikláival és völgyeivel a föld több millió éves történelmét napjainkba vivő szürke pompája, Kappadókia rendkívüli szépségű természeti csodája, a tündérkémények földjének és homokjának bézs színe, Pamukkale travertínóinak szemkápráztató fehérsége jelenik meg a C-SUV külső színeiben.”

Mindezeket tetézve a TOGG az infrastruktúra-fejlesztésbe is be akar szállni. A TRUGO saját márkanév alatt 1000 gyorstöltő állomást építenek Törökországban, az ország mind a 81 tartományában, bő 600 helyen.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!