Rekord összegű akkugyártásra kapott megrendelést a Northvolt

0

Európaiként és az elektromos autózás iránt érdeklődőként joggal lehetünk büszkék a svéd Northvolt teljesítményére. Egyre többet tesz a Northvolt azért, hogy az „európai Gigafactory” jelző igaz legyen. Folyamatosan növekednek, melynek alapját a folyamatosan érkező befektetői pénzek adják.

Valamit nagyon tud a Northvolt pénzügyi csapata, hiszen megalakulása óta töretlen a bizalom a vállalatért, amit az újabbnál újabb támogatói pénzek megérkezése kiválóan mutat. A Northvolt legújabb sajtónyilatkozata szerint egy újabb ilyen pénzügyi löketet sikerült felmutatniuk, 1,1 milliárd USD formájában. A pénzt kötvénykibocsátás útján hozta be, hogy bővítse akkumulátorcellák és katódanyagok gyártását Európában. A friss tőke a Volkswagentől és számos más befektetőtől származik, mint például az AMF, az AP Funds, az ATP (egy dán nyugdíjbiztosító), az Ava Investors, a Baillie Gifford, a Compagnia di San Paolo a Fondaco Growth.ön keresztül. Euróban az összeg mértéke 1,06 milliárd.

„Büszkék és hálásak vagyunk e világszínvonalú befektetők és partnerek támogatásáért, valamint bizalmáért. Továbbra is keményen fogunk dolgozni, hogy beváltsuk a nekik tett ígéretünket a világ legzöldebb akkumulátorának megépítésére.” – mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója.

Megrendelése, így pedig munkája pedig bőven van a Northvoltnak, hiszen a Northvolt azt állítja, hogy eddig 55 milliárd dollárnyi akkumulátorra kapott megrendelést, ami 5 milliárd dollárral több, mint a májusban előjelzett. Az ügyfelek listáján szerepel a BMW, a Fluence, a Scania, a Volvo Cars és a Volkswagen Group.

Az eredetileg csak egyetlen(!) üzemmel számoló Northvolt ma már az alábbi telephelyekkel büszkélkedhet:

  • Svédország: Northvolt Ett gigagyár Skellefteå-ban, Svédország északi részén (60 GWh / év) (gyártás 2021 decembere óta, szállítás 2022 májusa óta).
  • Svédország: vegyes vállalat a Volvo Cars-szal Göteborgban, Svédországban (50 GWh/év) (gyártás kezdete: 2025).
  • Németország: Northvolt Drei Heide városa mellett, Schleswig-Holstein, Észak-Németország (60 GWh/év) (gyártás kezdete: 2025)
  • Összesen: 170 GWh/év

Valamint:

  • Norvégia: a Hydrovolt (a Hydro-val közös vállalat) elektromos autóakkumulátor-újrahasznosító üzem Fredrikstadban (12 000 tonna akkumulátorcsomagra alkalmas feldolgozói kapacitás, ami 25 000 e-autó akkumulátorának felel meg).
  • Svédország: Revolt Ett, egy giga méretű újrahasznosító üzem Skellefteåban (akár 125 000 tonna/év – elegendő akár 30 GWh új akkumulátor fémellátásához) (Felépítés alatt, üzembe helyezés 2023-ban).
  • Svédország: Northvolt Labs (K+F) Västeråsban.
  • Lengyelország: Northvolt Battery Systems Jeden – akkumulátoros energiatároló rendszerek (2022-ben az első szakaszban 5 GWh/év, később pedig akár 12 GWh/év).
  • Svédország: Northvolt Fem, katódgyár Borlängében (katód anyagok évente akár 100 GWh akkumulátorhoz) (2024 végén kezdi meg működését)
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!