A héten elindítja saját villámtöltő hálózatát a Rivian

0

A Riviannak meglehetősen sok gondja akadt mostanában az autók gyártásával. Ennek ellenére marad technikai kapacitás a saját töltőhálózatukra is, ami a Rivian Adventure Network (RAN) nevet kapta. A Rivian Adventure Network hasonló elvek mentén épül ki, mint a Tesla Supercharger hálózata.

Az első hírek a hálózat megszületéséről 2021 elején érkeztek. Akkor 600 helyszínen 3500 DC villámtöltő és még több úgynevezett „Destination Charger” töltő telepítését helyezte kilátásba a Rivian, legkésőbb 2023 év végig megvalósítva mindezt. Már akkor egyértelművé tette a márka, hogy ezeket a töltőket más elektromos autósok is használhatják. Viszont a vételezett energiát drágábban kapják a nem márka-azonos autók. A hálózat kiépüléséig, azonban csak az R1T és R1S tulajoknak érdemes ezekhez a töltőkhöz odagurulni, mivel csupán számukra lesz használható.

A RAN hálózat oszlopait a Rivian saját mérnökei tervezték, amik kezdetben 200 kW, majd később 300 kW teljesítménnyel várják a tulajdonosokat. Megépítésük a főbb útvonalak és csomópontok mentén várható. Átlagosan 6 oszlop kerül telepítésre egy állomáson. A töltő felismeri, amennyiben Rivian járművet dugtak rá, így a töltés automatikusan elindul. A legjobb pedig az, hogy a Rivian is beépíti ezeket a töltőket a saját navigációs szoftverébe. Hasonlóan a Tesla megoldásához.

Nos, az eddig csak papíron létező RAN első három helyszíne végre megnyitotta kapuit Kalifornia (Inyokern és Bishop), valamint Kolorádó (Salida) államokban. Remélhetően hamarosan még több lesz belőlük. Mindegyik helyszínen 200 kW-os DC villámtöltők várják a Rivian tulajdonosokat. A kolorádói helyszín már üzemel. A két kaliforniai pedig a napokban kezdi meg működését. Alább a Rivian Twitter csatornáján látható egy poszt, ami a salidai helyszínt ünnepli.

A Rivian elmondása szerint minden lehetséges esetben megújuló forrásból származó energiát fognak használni, ezzel is csökkentve a márka ténykedésének ökológiai lábnyomát. További jó hír, hogy ezeken a helyszíneken nem csak DC, hanem AC gyorstöltők is lesznek, melyek Rivian Waypoint néven futnak. Ezek az úgynevezett úticél-töltők kiváló vevőcsalogatók tudnak lenni egy üzlet, vagy szálláshely számára is akár. A Rivian megoldása is ezt a célt szolgálja, 11,5 kW teljesítményt biztosítva.