Elképesztő mennyiségű elektromos autót akar eladni a Lexus

0

Mivel a Lexus a Toyota egyik márkája, így eddig mindenki arra számított, hogy a Lexus sem fog nagyobb erőforrásokat beletenni az elektromos átállásba, mint a Toyota. Eddig ez látszott. Viszont most megdőlni látszik az elmélet, hiszen több intézkedés is születőben van, ami a Toyotáról nem mondható el egyelőre.

A legfontosabb kijelentése a Lexusnak ennek kapcsán az, hogy az évtized végére, vagyis a 2030-as évre 1 millió elektromos modellt akarnak értékesíteni, éves szinten. A cél igen ambiciózus, főleg annak fényében, hogy jelenleg csupán 2 tisztán elektromos modellje van a márkának, az UX 300e és a legújabb fejlesztéseket magában hordozó RZ450e.

Szó se róla, mindkét autó kiváló elektromos jármű és ezzel a két modellel már most előrébb van, mint például a Fiat. Ők 2025 és 2030 között tervezik az átállást a tisztán elektromos meghajtásra. Viszont csak egyetlen modellje van a Fiatnak, az 500-e. A következő nagy dobás a Fiatnál is úton van, ami valószínűleg a Panda elektromos újjászületése lesz, a Centoventi alapjaira megépítve.

Visszatérve tehát a Lexusra, jöhet az 1 millió eladott elektromos autó és ennek érdekében mindent meg is tesz már most a márka. Az elérhető típuskínálat csak egy dolog, ezen vélhetően folyamatosan fog dolgozni a mérnök és tervezőgárda. De megalapítottak egy dedikált divíziót a márkán belül, ami ezzel a témakörrel fog foglalkozni, ez a Lexus Electrified nevet kapta. A vezető tervező szintén ismert, ő Takashi Watanabe, aki már számos területen tette le korábban a névjegyét. A Lexus terveiről egyébként az Automotive News magazin írt, akik Watanabe-t is meginterjúvolták. Ő így látja a jelenlegi helyzetet:

„Rendkívül nehéz kihívás mindent ráalapozni a tisztán elektromos járművekre és egyben működtetni egy fenntartható üzletmenetet. Csökkentenünk kell az akkumulátor költségeit és egyben meg kell újítanunk a teljes autógyártási folyamatot.”

A márka következő dobása amúgy a most még csak LF-Z néven ismert tanulmányautó, melynek az alábbiak a fő ismérvei:

  • 600 km WLTP hatótáv
  • 90 kWh akkupakk
  • 0-100 km/h gyorsulás: 3 mp
  • Végsebesség: 200 km/h
  • 400 kW teljesítmény, 700 Nm nyomaték
  • DC villámtöltés: 150 kW
  • Méretek: 4880 mm hossz, 1960 mm szélesség, 1600 mm magasság, 2950 mm tengelytáv
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!