5 perc alatt 160 kilométer hatótáv – itt a StoreDot új akkuja

0

A StoreDot, egy Izraelben működi startup olyan akkumulátort dob piacra 2024-ben ami mindössze 5 perc alatt képes magába szippantani 160 kilométer hatótávot.

Ismét jelentkezett az egyik legígéretesebb izraeli akkumulátor startup vállalat, a StoreDot. A bejelentkezéseik során mindig nagy áttörésekről beszélnek, ám a legfőbb fókuszuk a kezdetek óta a töltés idő drasztikus csökkentésén van. Először tavaly novemberben mutatták be magukat az XFC (extreme fast charging) fantázianevű celláikkal, melyek ráadásul a 4680-as formátumra építkeznek.

Majd idén januárban már a tartósságot sikerült prezentálniuk, vagyis egy olyan új technológiát (a már meglévő XFC mellé), melynek révén a cellák élettartama jelentősen megnövelhető és az ilyen celláknak még a „második élete” (pl. energiatároló telepeken használva az öreg cellákat) is sokkal hatékonyabb. A technológia egyesíti a cég szilícium-domináns celláinak elektrokémiai rendszerét annak érdekében, hogy minimális legyen azokban a teljesítménycsökkenés az idő előrehaladtával. A vállalat meglátása szerint 2024-re a mostani töltési idők legalább a felére csökkenthetők, ugyanolyan költség mellett.

A StoreDot mindig is a bűvös 5 percet lőtte be magának, mint kommunikációs alappontot és legújabb sajtóanyaguk is erre az időtávra épít. Most állításuk szerint eljutottak odáig a tesztekkel, hogy kijelenthetik: 2024-re készen állnak egy olyan akkucella tömeggyártására, amit 5 perc alatt 100 mérföld (160 km) megtételére alkalmas energiamennyiséggel lehet feltölteni. Ez pedig csak a kezdet. 2028-ra már 3 percre tudnák ezt csökkenteni és 2032-re már a 2 perc/100 mérföld (160 km) van becélozva. A technológia 100in5, 100in3 (40 százalékos javulás) és 100in2 (további 33 százalékos fejlődés) néven fut a StoreDot berkein belül.

Ezek a cellák mind a szilikon-alapú XCF technológiára épülnek és elérhetőek lesznek zacskós, illetve 4680-as formátumban is. A StoreDot elmondta azt is, hogy bizonyos kiválasztott autómárkák már most is tesztelik a 100in5 technológiás cellákat, hogy a tömegtermelés beindításáig is minél jobban tökéletesíteni tudják a cellákat. Befektetési pénzekkel sem állnak rosszul, hiszen jelenleg négy jelentős nemzetközi befektető támogatja a StoreDot fejlesztését: a Daimler, a British Petroleum, a Samsung és a japán TDK elektronikai vállalat.

„Rendkívül fontos, hogy a globális autógyártók számára világos, valósághű és reklámmentes ütemtervet tudjunk nyújtani, bemutatandó a gyorstöltő akkumulátortechnológiáink bevezetéséhez. Szilícium-domináns vegyi anyagaink intenzív fejlesztése után 2024-re készen állunk a tömeggyártásra és egy olyan forradalmi terméket szállítunk majd, amely legyőzi az elektromos járművek széles körű elterjedésének fő akadályát – a magas töltési időket és a kevés hatótáv miatt félelmeket.” – Dr. Doron Myersdorf, a StoreDot igazgatója

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!