Három új, tisztán elektromos modellt mutatott be a VinFast

0

A 2022-es CES alkalmával a vitenámi VinFast bemutatta az elektromos járművei teljes flottáját, melyek öt különböző piaci szegmenst fednek le. 

Jó látni, ha egy semmiből érkező márka a lehetőségeihez képest villámgyorsan fel tudja magát építeni és viszonylag rövid időn belül hódító terveket is képes szövögetni. Eddig ebben a kategóriában a NIO és az XPeng volt a kedvencem, de a vietnámi VinFast még rajtuk is túltesz tempóban.

Tavaly ilyenkor, év elején jelentkeztek be először, hogy a robogók és két belsőégésű autó után váltanának a portfólión és átállnak az elektromos autók gyártására. Már akkor elmondták, hogy abban látják gyors növekedésük kulcsát, hogy nem csak a vietnámi piacot veszik célba, hanem egy merész gondolatot megragadva Európában és Észak-Amerikában is jelen kívánnak lenni elektromos modellekkel. Eltelt 7-8 hónap és az ősz ismét róluk is szólt, hiszen az európai nyitás után nem sokkal már az amerikai jelenlét is szóba került. Ezt annyira komolyan gondolja a VinFast, hogy november közepén el is vittek a Los Angeles Auto Show-ra két SUV modellt.

Most pedig jöhet a növekedés következő hulláma, amiről az idei CES-en beszélt a márka a Global EV Day nevű rendezvényük alkalmával. Itt bemutatásra került a jelenlegi teljes, 5 piaci szegmenset lefedni képes portfóliójuk. Az általuk kínált autók nevét is még jobban egységesítették, így pedig például eltűnt a típusnevek elől az „e” előtag.

A felhozatal most így néz ki jelenleg:

  • VF 5: minikompakt méretosztály
  • VF 6: sub-kompakt méretosztály
  • VF 7: kompakt méretosztály (az eddig VF e34 néven ismert típus lehet majd ez)
  • VF 8 (régi nevén VF e35)
  • VF 9 (régi nevén VF e36)

Az utóbbi két modell lesz a VinFast prezentációs területe olyan szoftveres képességek demonstrálására, mint például az önvezetés és persze a már bemutatott módon ezeket hozza el az Államokban és Európába a márka. Nálunk egyelőre nincs konkrét menetrendje a VinFastnek, de a VF 8 (36 133 euró) és a VF 9 (49 280 euró) jön az öreg kontinensre is. Az előrendelések már nyitva állnak az érdeklődőknek a VinFast weboldalán. De szó volt a tőzsdére vonulásról és egy USA-béli (Los Angeles) főhadiszállás megépítéséről is. Utóbbi mellé gyártást is hoz a VinFast az Államokba, méghozzá 2024-től.