Óriási a kereslet az elektromos ZEEKR 001 kombira

0

A Geely, teljesen új elektromos márkája, a ZEEKR kiemelkedő eredményt ért el. Összesen 2012 darab ZEEKR 001 modellt szállítottak le a gyártás megkezdését követő első hónapban.

Eltelt az első hónap Kína egyik legújabb elektromos márkájának a ZEEKR életében és igen szép számmal tudtak autókat gyártani és a megrendelőknek kiszállítani. A ZEEKR október közepén számolt be arról a nagyszerű hírről, hogy első elektromos modelljük gyártása beindult és az első példányokat még október végén kiszállítják az első szerencsés vásárlóknak.

Mivel az októbernek csupán az utolsó fele állt rendelkezésre, nézzük meg alaposabban a novembert, ami a gyártás első teljes hónapja volt. Október 23-án átadták az első 50 elektromos autót, míg egész októberre vetítve 199 darab 001-et gyártottak le. 2021 novemberében ezt a számot sikerült 2211 darabra feltornázni, ami bámulatos indulás. A következő hónapokban ennek többszöröse várható, ha ilyen ütemben tud bővülni a gyártási kapacitás.

A gyártóra hivatkozva elmondható, hogy egy ZEEKR 001 átlagára 53.000 dollár körül alakul és az eddigi megrendelések túlnyomó többsége a közép- és felsőkategóriás modellekre vonatkozik. A márka szerint most jött el a felfutás ideje, ami 2022-ig tart és 2023-tól a ZEEKR globális márkává szeretne válni. Mely magában foglalhatja Európát vagy akár az Egyesült Államokat is. Erről a márka nyilatkozatának egy részlete tanúskodik:

„A ZEEKR Intelligent Factory, a világ egyik legfejlettebb járműgyártó üzemének kapacitása egyre nő, hogy megfeleljen a 001 iránti soha nem látott keresletnek. A ZEEKRtovábbra is kiemelten kezeli a helyi piaci ügyfeleket a 2023-tól tervezett globális bevezetés előtt.”

Andy An, a ZEEKR vezérigazgatója így nyilatkozott: „Idén áprilisban mutattuk be a világnak a ZEEKR elektromos autót, amit mindössze nyolc hónap alatt közel tökéletesre fejlesztettünk. Majd októberben megkezdtük a 001 gyártását a legmodernebb intelligens gyárunkban. Ez idő alatt több, mint 2000 darab luxus elektromos autót gyártottunk és adtunk át a szerencsés vásárlóinknak. Igazán büszke vagyok a startup ilyen rövid, rekordidejű fejlődésére.”

Technika szempontjából eddig a teljesítmény (200 kW az egy, míg 400 kW a dupla motoros kiadás esetében), a maximális nyomaték (768 Nm) és az opciósan dupla motoros kivitel tudható. Az elektromos motorok a Nidec munkái. A ZEEKR 001-be konkrétan a Ni200Ex típus került, egyenként 200 kW teljesítménnyel és 384 Nm nyomatékkal.

Felszereltségi szintekből is több van, a beugró az egymotoros verzió 86 kWh-s akkupakkal és 526 km (NEDC) hatótávval. Kezdőára valahol 44.000 dollár környékén alakul. A komolyabb verzió akkupakkjának kapacitása 100 kWh, amit 10-ről 80 százalékra 30 perc alatt lehet feltölteni és azzal 526 és 712 km (NEDC) közötti hatótávot tehetünk meg. Minden 001 tulajdonsága a 800 V-os rendszerfeszültség, akár 360 kW töltési teljesítményt felmutatva, továbbá az egyik legfontosabb újdonság az OTA frissítési képesség.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!