Akkumulátorgyárat épít a Toyota az USA-ban

0

A Toyota egy akkumulátorgyárat épít az USA-ban, hogy maximálisan kiszolgálja az elektromos autók iránti hatalmas keresletet.

A Toyota villanyosítási törekvései lassan alakot öltenek, melyben egyre több elektromos autó szerepel. Az első játékos a hamarosan kapható tisztán elektromos bZ4X, melyet akár a magyar kereskedésekben is fellelhetünk jövőre.

A bZ4X egy tágas, kényelmes SUV, amely elérhető egy olyan új összkerékhajtási rendszerrel, ami osztályelső terepképességeket és menettulajdonságokat biztosít a tengelyeket külön-külön hajtó elektromotorok révén. Letisztult, dinamikus és erőteljes külső formaterve visszatükrözi modern elektromos kialakítását és SUV státuszát.

Azonban nem áll meg itt a történet. A Toyota 2030-ra legalább 50 százalékra szeretné növelni az eladott tisztán elektromos járművei arányát. 2035-től pedig csak a nulla károsanyag-kibocsátású új autókat árulna Európában.

„A Toyota elkötelezett amellett, hogy több millió akkumulátoros elektromos járművet biztosít ügyfelei számára. A legnagyobb nettó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének globális módja az, ha eszköztárunk összes elemét felhasználjuk, beleértve a hibrid, plug-in hibrid, akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos járműveket is, így optimalizáljuk az egyes alkatrészek egyensúlyát, hogy a legjobban megfeleljünk az infrastrukturális korlátoknak és a vásárlói igényeknek.„

A márka egy korábbi sajtónyilatkozata szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy a legsokszínűbb hajtáslánc variációt kínálja a piacon. Kínálatukban elérhető lesz a hidrogén-alapú meghajtástól a hibrideken át a tisztán elektromos meghajtásig a paletta minden árnyalata. Összesen 70 különböző típussal.

2025-re például 15 darab tisztán elektromos típust árulnának. Ehhez kell a sok akkumulátor, aminek érdekében bejelentésre került egy 13 milliárd dolláros program. Ennek a programnak az első állomása hamarosan testet ölt egy gyár képében, az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában. A Toyota itt készül ugyanis egy akkumulátorgyár megépítésére, legalábbis a Wall Street Journal szerint.

A cikk arról szól, hogy a japánok (Toyota Motor Corporation) 1,25 milliárd dollárból építenének fel egy akkugyárat az államban, 1750 új munkahelyet létesítve ezzel. A gyár megépítéséről különböző állami szerveknek benyújtott dokumentumok tanúskodnak, melyek révén a Toyota 435 millió dolláros állami támogatást is a magáénak tudhat.

Sajnos semmilyen további információ nem tudható egyelőre az üzemmel kapcsolatban. Leginkább a tervezett gyártói kapacitás érdekelné az embereket és az itt készülő cellák tulajdonságai. Még az is meglehet, hogy a régóta dédelgetett szilárdtest akkumulátorok készülnének az újonnan épített gyárban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!