10 millió forint alatti elektromos autót akar a Toyota és a BYD

0

A Toyota állítólag együttműködik a kínai BYD-vel, hogy egy új, megfizethető árú elektromos autót dobjanak piacra jövőre.

Mindenki tudja, hogy a Toyota az utóbbi időben eléggé lemaradt az elektromosításról. Nagyon úgy tűnik, hogy a hidrogén meghajtás és a hibrid járművek elvették a Toyota idejét a tisztán elektromos meghajtásról. Mentségükre szóljon a néhány nappal ezelőtti hír, melyben arról írtunk, hogy a Toyota 2030-ra legalább 50 százalékra szeretné növelni az eladott tisztán elektromos járművei arányát. 2035-től pedig csak a nulla károsanyag-kibocsátású új autókat árulna Európában.

Most azonban egy teljesen új kooperációról szólnak a pletykák. A Reuters szerint a Toyota jövőre egy „kis és megfizethető árú elektromos szedán” megépítését tervezi. „A Toyota Motor Corporation a jövő év elején egy teljesen elektromos városi kisautót fog piacra dobni Kínában, miután a helyi partneréhez, a BYD-hez fordult a kulcsfontosságú technológiáért.” – árulta el egy belső forrás a Reutersnek.

Illusztráció

A pletykák szerint a BYD Blade akkumulátorai kerülhetnek a 10 ezer dollár alatti elektromos modellbe. A Blade cella legfontosabb tulajdonsága a biztonságos üzemen túl a megbízhatóság. Ez a Blade cella esetében 1,2 millió km megtételét biztosítja, akár 3000 töltési ciklussal karöltve. A legjobb az egészben az, hogy ez a cella is lítium-alapú, vagyis a már évek óta bevált kémiára alapul.

A BYD Blade cella méretei: 96 cm X 9 cm X 135 cm. A cellák modulokba rendezhetősége is fejlődött, akár 50 százaléknyi hely is nyerhető egy Blade akkupakk használatával. Blade Battery felületi hőmérséklete figyelemre méltóan alacsony, 30–60 Celsius fok között alakul az üzemi adat. De a cellákat használták 300 Celsius fokos környezetben is, valamint 260 százalékkal túltöltötték és egyik teszt során sem gyulladtak ki a cellák. 

Az új elektromos Toyota – BYD elektromos autó állítólag valamivel nagyobb lesz mint a Toyota Corolla és kevesebb, mint 200 ezer jüanba fog kerülni.

A Toyota szóvivője így kommentálta a Reuters értesüléseit: „Nem kommunikálhatunk a jövőbeli termékeinkről. A Toyota akkumulátoros elektromos járművekre úgy tekint, mint az egyik útra, amin eljuthatunk a szén-dioxid-semlegességhez. Részt veszünk minden típusú elektromos járműmegoldás fejlesztésében.”

Az új Toyota BYD elektromos modell várhatóan áprilisban, a Pekingi Autószalonon mutatkozhat be és a Toyota második BZ elektromos autója lehet.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!