Kiszállították a ZEEKR 001 elektromos kombi első példányait

0

A Geely új, teljesen elektromos márkája, a ZEEKR megkezdte újonnan piacra dobott ZEEKR 001 elektromos modelljének szállítását Kínában. 

Ilyen az, amikor a szakértelem, a pénz és a tenni akarás találkozik. A kínai Geely mindhárommal rendelkezik és meg is látszik az eredményeiken mindez. Egészen pontosan a csupán egy hónapja sem létező új al-márkájukra gondolok, ami a ZEEKR. A márka nagyjából 3 hete számolt be arról, hogy első elektromos modelljük gyártása beindult és az első darabokat bizony rögtön ki is szállítják a vásárlóknak. A ZEEKR márkát a Geely egyenesen a Tesla ellen állítaná hadrendbe. Első modelljük a ZEEKR 001 nevet kapta.

Technika szempontjából eddig a teljesítmény (200 kW az egy, míg 400 kW a dupla motoros kiadás esetében), a maximális nyomaték (768 Nm) és az opciósan dupla motoros kivitel tudható. Az elektromos motorok a Nidec munkái. A ZEEKR 001-be konkrétan a Ni200Ex típus került, egyenként 200 kW teljesítménnyel és 384 Nm nyomatékkal.

A 0-100 km/h gyorsulás 3,8 másodperc alatt megy végbe és 34,5 méter alatt lassít le nullára erről a sebességről. Az autó a korábban már megismert SEA (Sustainable Electric Architecture) padlólemezre épül. A padlólemez fő ismérve, hogy rendkívüli mértékben variálható, az A méretosztálytól egészen az E szegmensig skálázható, de akár kis méretű furgonok alá is alkalmas lehet. Az sem mellékes, hogy 1,2, vagy akár 3 elektromos motor fogadására is alkalmas, valamint igény szerint range extender is beépíthető.

Felszereltségi szintekből is több van, a beugró az egymotoros verzió 86 kWh-s akkupakkal és 526 km (NEDC) hatótávval. Kezdőára valahol 44 000 dollár környékén alakul. A komolyabb verzió akkupakkjának kapacitása 100 kWh, amit 10-ről 80 százalékra 30 perc alatt lehet feltölteni és azzal 526 és 712 km (NEDC) közötti hatótávot tehetünk meg. Minden 001 tulajdonsága a 800 V-os rendszerfeszültség, akár 360 kW töltési teljesítményt felmutatva, továbbá az egyik legfontosabb újdonság az OTA frissítési képesség.

A ZEEKR pedig hozta is, amit kellett, hiszen október 23-án már át is adták az első 50 autót, míg egész októberre vetítve 199 darab 001-et gyártottak le. Ha ilyen jól fel tudnak pörögni a számok, a ZEEKR könnyedén hozhatja majd le a havi többezres daraszámot.

A márka hamarosan márkakereskedésekkel is készül, „ZEEKR Spaces” néven, melyből kettőt nyitottak Hangzhou és Tianjin városokban. Az idei év végéig 10 kínai nagyvárosban pedig saját fejlesztésű, 360 kW-os villámtöltők is felbukkannak majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!