Világelső Kína az elektromos autótöltők versenyében

0

Kína ma az elektromos autózás fellegvára. Bődületes mértékben fellendült az elektromos autók fejlesztése és gyártása keleten. Folyamatosan jelennek meg az új játékosok a piacon és még nekik is bőven jut a jóból, nem veszik el egymás elől a vásárlókat. Ehhez a rengeteg autóhoz pedig töltőből is jut bőven, hiszen napjainkban Kínában található a legtöbb töltő a világon. Az Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance friss adatira hivatkozva elmondható, hogy országszerte több mint 2,2 millió töltőállomás található Kínában.

Kína több szempontból is az élen jár az elektromos mobilitás terén. Az ország nagyon komolyan veszi a villamosításra való átállást, a kormány széles körű támogatása mellett. Kína útja az elektromos járművek térnyerése felé több mint egy évtizede kezdődött, a kormány által irányított „Új Energiájú Járművek” (NEV – new energy vehicles) népszerűsítésével és bevezetésével. Ebbe a kategóriába tartoznak a tisztán elektromos autók és a plug-in hibridek.

A kezdeti programok elsősorban árazási ösztönzőket tartalmaztak a magánjellegű vásárlásokhoz, valamint a kínai autógyártók támogatását. A korai erőfeszítések ellenére Kínában 2009 és 2012 között az új gépjárművek kevesebb mint 0,01%-a volt elektromos. A 2010-es évek közepére az elektromos járművek eladása évi százezresre ugrott és éves szinten több mint 300%-kal nőtt. A NEV-kategóriás járművek eladásai Kínában innentől kezdve az egekbe szöktek és 2018-ban már meghaladta az évi 1 millió darabot. A külföldi gyártók nagyszámú jelenléte (pl.: Tesla, Volkswagen) ellenére a kínai autógyártók, mint a NIO és a SAIC, továbbra is uralják hazai piacukat, ráadásul elkezdtek terjeszkedni más globális piacokra is, mint Európa.

A bevezetőben is említett Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance felmérésére hivatkozva elmondható, hogy a tavalyi 807 ezer elektromos autótöltőhöz képest idén több, mint kétszer annyi töltő várja a kínai lakosokat országszerte. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 45.124 nyilvános töltőponton nagyjából 111.000 töltőoszlop várja az e-autósokat.

Ha már töltőhálózat, érdemes megemlíteni a Tesla Supercharger hálózatát, ami jelenleg már több, mint 25.000 helyszínen várja a Teslákat globálisan. Egy idő múlva egyre több Supercharger töltőoszlop lesz elérhető más e-autósoknak, Hollandiában már működik a dolog.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!