Öt milliárd dollárból épülhet a második Rivian gyár

0

A múltkori felületes hírek az újabb 2,5 milliárd dolláros támogatói pénzről és egy lehetséges második Rivian gyárról most új értelmet nyernek a Reuters cikke után. Általuk is látott dokumentumokra hivatkozva állítják, hogy a Rivian második gyára valóban meg fog épülni, ami egészen komoly összegbe, 5 milliárd dollárba (nagyjából 1500 milliárd Forint) fog kerülni.

Akkor még nem nagyon lehetett tudni semmit a leendő üzemről, viszont a Reuters számos dologra fényt derített, szintén az említett titkos dokumentumok révén. A második gyár helyszíne (az első Illinois Államban van, Normal városában) egyelőre még nem került kiválasztásra, de nem is lesz egyszerű dolog megtalálni az ideális helyet, tekintve, hogy a Rivian egy közel 2000 holdas (809 hektár) területet határozott meg magának, mint szükséges terület az üzem megépítéséhez. Csak összehasonlításképp említjük meg, hogy a világ legnagyobb BMW gyára, ami szintén az Egyesült államokban (Spartanburg, Dél-Karolina) van, az „csak” egy 1200 holdas (485 hektár) területen helyezkedik el.

Viszont szintén csak szóbeszédre hagyatkozva az esélyes befutó Arizona Állam lehet, több okból is. Egyrészt a vezérigazgató R.J. Scaringe nemrég az állam kormányzójánál (Doug Ducey) járt megbeszélésen, ahová állítólag már a megépítendő gyár terveit is magával vitte. Másrészt most is van egy kisebb teszt és fejlesztési kirendeltsége a márkának Arizonában, Wittman városában. De nem mellékes tények azok sem, miszerint Arizonában adókedvezményekkel várják az elektromos autó gyártókat és a természeti katasztrófák (áradás, tornádó) sem sűrű vendégek az államban.

Ha az üzem megépül, várhatóan több, mint 10 000 új munkahely létesülhet. Az építkezés idén ősszel elkezdődne és 2023 második fele került meghatározásra az ottani gyártás beindítására. A gyár megépítésének ügyében sajnos most szerepel egy esetleges 6 hónapos csúszás, tekintettel a pandémiás helyzetre.

Az üzem hatalmas mérete révén nem csak az autógyártás kerülhet ide, de ha a Reuters értesülései helyesek a Rivian esetleges saját akkugyártási törekvései kapcsán, akkor ez a folyamat is ide kerülhet telepítésre. A mostani információk szerint a Rivian itt évi 50 GWh kapacitás legyártásával számol és a gyártáson túl Kutatás és Fejlesztés-részleg is kerülne az új üzembe.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!