A Selyemúton is könnyedén utazhatunk egy Teslával

0

A Tesla Supercharger hálózata nagy biztossággal nevezhető a világ legnagyobb globális töltőhálózatának, amire minden Tesla vásárló biztosan számíthat. Tekintve, hogy a vállalat folyamatosan öl bele pénzt a hálózat bővítésébe és fejlesztésébe. Ennek most egy újabb szimbolikus megerősítése történt a Tesla kínai divíziójának Twitter csatornája szerint. Legújabb posztjuk értelmében a világszerte csak Selyemútként ismert kínai útvonalat fedték le 27 Supercharger állomással, ami újabb 5000 km megtételét teszi lehetővé, javarészt a semmi közepén. Azonban városokat is érint a Selyemút, így a töltőkkel együtt 9 nagyváros ellátását is megoldotta a Tesla. A 27 állomás minden 100. és 300. kilométernél helyezkedik el.

A Tesla számára is kiemelten fontos piac a kínai, hiszen tavaly 120 000 autót adtak el itt, ami a teljes 2020-as gyártási volumenük 30 százaléka. Az idei év pedig még dinamikusabb bővülést tartogat a márka számára, hiszen a kínai CPCA (China Passenger Car Association) szerint csak májusban 33 463 darab Model 3-at és Model Y-t szállítottak ki a sanghaji üzemükből.

Végezetül álljon itt egy kis meghatározás arról, hogy mi is a Selyemút:

A kínai selyemárukat az Ázsián átvezető karavánutakon szállították a kereskedők Európába, ahol igen nagy becsben tartották a titokzatos kelmét. A selyemút elnevezés kereskedelmi útvonalak olyan történelmi hálózatára használatos, amely Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát, a mediterrán térségen keresztül Európával és Észak-Afrikával kötötte össze. Kínából, Chang`an-ból (népszerű magyar átírással: Csang-an, mai nevén Xi`an (Hszian) indult, Anatólia területén és a Földközi-tenger térségén haladt keresztül. A selyemúton folytatott kereskedelem fontos szerepet játszott olyan nagy civilizációk fejlődésében, mint Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc.

Kutatások szerint az egymást követő hullámokban bekövetkezett pestisjárványok terjedése a selyemúton keresztül történt. A kór egy Közép- és Belső-Ázsiában honos rágcsálón, a futóegéren (Rhombomys opimus) megtelepedő bolhán keresztül jutott Európába. A bolha a selyemút mentén közlekedő karavánokkal együtt utazott nyugat felé, a rossz higiéniai körülmények miatt jóval nagyobb pusztítást okozott, mint Ázsiában.

A piros vonal a szárazföldi, a kék a tengeri szakaszát mutatja a Selyemútnak.

A selyemút (németül „Seidenstraße”, „Seidenstraßen”) elnevezést először Ferdinand von Richthofen német geográfus használta 1877-ben. 2014-ben az út kazahsztáni, kínai és kirgizisztáni szakaszát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Forrás: Wikipédia