Ultragyors töltőket telepítenek a francia autópályákra

0

Az elektromos autók és az autópályás tempó jelenleg még nem igazán jóbarátok, sajnos a tartós 130-140 km/h-s haladás jelentős mértékben csökkenti a megtehető hatótávot. Erre vélhetően az akkutechnológia fejlődése adhat majd tartós megoldást, ám addig is zajlik az élet. A sűrű autópályázók nagy segítsége lehet a sűrűn telepített villámtöltő hálózat, lehetőleg abból az ultragyors-kategóriások.

A francia autópálya fenntartása jelenleg több cég kezében van, bizonyos szakaszokra felosztva. Ezen cégek közül az egyik a Vinci Autoroutes, akik most egy merész, de az elektromos autósok szempontjából mindenképpen üdvözölendő lépést jelentettek be: a gondozásukban tartott 4500 km francia autópályaszakaszt teljes egészében ellátják villámtöltőkkel. Azokból is minimum a 150 kW teljesítményűek vannak a célkeresztben, de egyes esetekben 175 kW-os oszlopok is megjelenhetnek a pihenőkben.

A társaságnak nem a nulláról kell kezdenie a munkákat, hiszen jelenleg is (2014 óta) van már pár darab 50 kW-os DC villámtöltő az üzemeltetésükben, így tapasztalat és kapcsolati rendszer már van a munkák megkezdéséhez. Konkrétan 60 darab körüli pihenőben telepítettek töltőket a Vinci és 2023-ra ez a szám 180 környékére bővül majd. Ha belegondolunk, innen már egyenes út vezet az országot átszelő elektromos autós utazásokhoz.

Magyarországon jelenleg a MOL és a MOL Plugee szolgáltatásuk hoz el hasonló élményeket. Legutóbb május közepén jelentek meg Plugee villámtöltők, az M3-as autópálya mentén. Legutóbb a MOL Plugee görbeházai helyszíneivel bővült. Az EFACEC QC45 már megszokott típus a MOL Plugee hálózatában, hisz számtalan helyen találkozhatunk ezzel a rendkívül megbízható töltővel. Az új villámtöltők Hatvan mellett, a kerekharaszti pihenőben várják a tölteni kívánó elektromos autósokat az M3-as autópálya északi és déli oldalán egyaránt. A szokásoshoz híven itt is három szabványt támogat a töltőoszlop. A CCS és a CHAdeMO csatlakozású autók DC-n 50 kW teljesítményt kapnak, míg a Type2 csatlakozón pedig 43 kW a maximum teljesítmény.

A MOL jelenleg különböző árazással várja a tölteni kívánó elektromos autósokat. Regisztrált tagoknak (appon vagy driver portálon) az AC 99 Ft/kWh míg a DC töltés 139 Ft/kWh – 30 perc után pedig 1 Ft/perc díjat számolnak fel. A töltők 0-24-ben a MOL Plugee appal indíthatóak, vagy nyitvatartási időben a shopban történő vásárlás után a töltőállomáskezelő indítja.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!