A Huawei is beszállna az elektromos autók gyártásába?

0

Ha az Apple elektromos autójának híre megdöbbentett, akkor most egy még vadabb pletykát hoztunk el: a (most még csak) mobiltelefon és a hozzá szükséges infrastruktúra gyártásával foglalkozó Huawei is beszállna a bizniszbe!

A hírt a Reuters hozta le pár napja és mivel mi is rátaláltunk, mindenképpen be akartunk számolni róla az olvasóközönségünknek! A Reuters cikke arról szól, hogy a kínai gyáróriás már az idén, tehát 2021-ben bemutatkozna ezen a területen, amit egy dedikáltan elektromos autóknak szánt márka felépítése keretében tenne meg. Tehát várható egy termékcsalád és annak egy (vagy több) tagja. A pletykát állítólag négy, egymástól független hírforrás is megerősítette.

ha minden igaz, a Huawei már a stratégai egyezségek megkötésén is túl van a kínai állam által birtokolt Changan Automobillal és további autógyártókkal, melyeknek már van létező elektromos autója, így azt a Huawei is fel tudná használni, mint egyfajta kész megoldást. Gyártás tekintetében a pekingi hátterű BAIC Group tulajdonában álló BluePark New Energy Technology került említésre. Ez utóbbi két infóhalmot szintén több (pontosabban kettő) hírforrás erősítette meg. A Changan egyébként nem egy kispályás játékos, hiszen a Ford már partnere nekik Kínában és például ők érdekeltek a Mach-E elektromos crossover kínai piacos kiadásában.

Úgy tűnik tehát, hogy a Huawei is leginkább a szoftvert szállítaná egy esetleges elektromos autókból álló termékcsaládhoz, aminek tagjain a márka logója lenne. Ha meg is valósul a projekt, nagy kérdés az, hogy vajon ez egy globális piacra készülő termékcsalád lenne, vagy megmaradna a belpiacra? Az mindenesetre tuti, hogy a Huawei képviselője tagadta az erre irányuló törekvések létezését, de láttunk már tagadott tényeket később valósággá válni…

Visszatérve az Apple-re, őket már pár hónapja elkezdték hírbe hozni e-autó gyártása kapcsán a Hyundai csoporttal. Az ezzel kapcsolatos pletykákról aztán azóta sem derült ki, hogy mennyi a valóságtartalmuk. A Hyundai Motor Company egyik képviselője beszélt arról a koreai médiának, hogy az Apple tárgyalásokat kezdett a vállalatukkal, amik egyelőre csak a kezdeti szakaszban vannak. Az egyeztetések első köre lezárult, már csak jóváhagyásra várnak a további egyeztetések folytatására. A hírre 25(!!) százalékkal megnőttek a Hyundai részvények értéke. Természetesen az Apple nem kommentálta az értesüléseket.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!