Idén 10 éves a Leaf, különleges kiadással készül a Nissan

0

A Nissan Leaf érdemei elvitathatatlanok, ez nem kérdés. Bár Elon Musk és a Tesla tette igazán vonzóvá az elektromos autózást, de a Nissan Leaf volt az, ami megmutatta, hogyan lehet ezt a valódi tömegtermelés keretein belül megvalósítani. Idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját a típus, amit a gyártó egy különleges kiadással ünnepel.

Az első generációs Leaf 2010 decemberében mutatkozott be Japánban és az Egyesült államokban ZE0/AZE0 kódnéven. Az autó formája összetéveszthetetlenül jellegzetes volt, ami vagy bejött valakinek, vagy nem. A második generáció már kevésbé sikerült megosztóra, ami 2017 októberében mutatkozott be Japánban. A meghajtásért felelős motor az első generációban 80 kW (110 LE) teljesítményt mutatott 280 Nm nyomaték mellett, míg a második generációban ez már 110 kW és 320 Nm. Folyamatosan fejlődött az akkupakk kapacitása is: a kezdetben 24 kWh-t felváltotta a 30 kWh, majd a második generációban alapból 40 kWh volt jelen. Tavaly év vége óta pedig Leaf e+ néven már 62 kWh kapacitással is megvásárolható. 2010-es megjelenésétől a LEAF volt a piacvezető egészen 2019-ig, amikor a Tesla Model 3 visszaszorította a második helyre. A világszerte eladott Model 3-mak darabszáma most valahol 700 000 körül jár.

Jogos tehát a Nissan öröme a Leaf kapcsán, hiszen egy típus életében a 10 éves kor azt jelzi, hogy sikeres a recept. Ennek örömére egy 10 éves különkiadással készül a gyártó, Nissan LEAF10 néven. Az autó különlegessége leginkább a külsőségekben keresendő, a hajtáslánchoz ténylegesen nem nyúlt hozzá a Nissan, tehát alapból itt is a 40 kWh-s akkupakkal számolhatunk.

De akkor miben különleges a Leaf10? Az Európában 2021 februárjától kapható kivitel új választható színeket hoz el a karosszériának és számos apró plusz dolog dobja fel a kivitelt, amiknek az érkező Ariya adta meg az inspirációt.

Az utastérben is lesznek apró utalások a 10 éves évfordulóra, extraként pedig egy 4G-képes hotspot került telepítésre, aminek segítségével Wi-Fi osztható az utasoknak, akár 7 különböző eszközre. További újításként a NissanConnect Services néven elérhető okostelefonos alkalmazás lehetőségei is kibővülnek és megjelenik az intelligens holttérfigyelő vezetési segéd is (IBSI), mint rendelhető extra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!