A Rockefeller Alapítvány is megszabadul a fosszilis üzemagyag készleteitől

0

A Rockefeller Alapítvány már 107 éve foglalkozik filantrópiával, a szervezetet még az idősebb John D. Rockefeller alapította. Az olajmágnás ekkor 5 milliárd dollárt bocsájtott az alapítvány rendelkezésére. Most azonban az alapítvány megszabadul az olajtól, aminek a gazdagságát köszönheti. 

A Rockefeller Alapítvány megszabadul a fosszilis üzemagyag készleteitől és nem fektet be tovább a fosszilis üzemanyagok kitermelésébe sem. A döntést igen furcsává teszi az a tény, hogy a szervezet hatalmas vagyona az olajból származik. Mára azonban a fosszilis energiahordozók a befektetéseinek csupán a 2 százalékát teszik ki. 

A CNN-nek adott exkluzív interjúban az alapítvány elnöke, Rajiv Shah azt mondta:

„A fosszilis energiahordozók elégetése nem szükséges a gazdaságunk és a gazdasági növekedésünk hosszú távú fenttartásához, továbbá az éghajlatunk jövőjére nézve is káros. Ez segít abban, hogy együtt egy fentarthatóbb jövő irányába forduljunk. Ez a reményünk. Ez a törekvésünk. Tudjuk, hogy a klímaválság mennyire komoly.”

A Rockefeller Standard Oil a 20. század elején érte el a csúcspontját, amikor is az amerikai kőolajkitermelés több mint 90 százalékát ellenőrizte. 1911-ben a Sherman Antitrust Act nevű törvény értelmében az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága fellépett a Rockefeller monopólium ellen és 34 vállalatra osztották a céget, melyek között ott volt az Exxon, az Amoco és a Chevron is. 

Az óriásvállalat felbomlása jelentős mértékben növelte John D. Rockefeller vagyonát. Aki 1913-ban alapította meg a Rockefeller Alapítványt mely a következő célok elérése érdekében dolgozik: az éhezés megszüntetése, mindenki számára elérhető egészségügy, az energiaszegénység felszámolása, a gazdasági lehetőségek kiterjesztése. 

2014-ben a Rockefeller Brothers Fund – a Rockefeller Alapítvány 1940-ben alapított segédszervezete – bejelentette, hogy többé nem fektet szénbe, kátrányhomokba és megszabadul a többi fosszilis energiahordozótól is. Akkoriban az alap mintegy 860 millió dollár felett rendelkezett. A David Kaiser vezette Rockefeller Family Fund nevű szervezet pedig 2016-ban döntött úgy, hogy megszabadul a fosszilis energiahordozóktól. 

A 350.org nevű, környezetvédelemmel foglalkozó weboldal összegyűjtött 1300 olyan szervezetet, akik már nem fektetnek fosszilis tüzelőanyagokba. Ezek a szervezetek összesen több mint 14,5 billió dollárt kezelnek.