A Rivian R1T segítheti az elektromos meghajtás terjedését

0

Európai szemmel sokaknak furcsa lehet, hogy az amerikai kontinens több részén a pickup kivitelű autók népszerűsége hihetetlen magasságokba tud emelkedni, különösen igaz ez az Egyesült Államokra. Persze időről időre jönnek kihívók, most éppen az SUV próbálja lelökni a trónról a pickupot, de szerintem ez nem fog sikerülni.

A kategória tehát népszerű, így az csak külön öröm, hogy a belsőégésű motorok innen is elkezdenek kikopni. Bár még csak néhány autógyártó kínál valóban elérhető típust, innen már nem nagyon van visszaút. A Rivian nagy játékos a kategóriában, pedig sokáig titokban ténykedtek, ám amikor kiléptek a nyilvánosság elé és bemutatták az R1T pickup és R1S SUV-t, sokak álla koppant a földön. Ők és a Tesla Cybertruck, valamint a tisztán elektromos Ford-F150 gyorsan felforgatták az addigi kellemes állóvizet.

A Rivian egyelőre nem közöl adatokat arról, hogy mennyi autót adtak el eddig, az viszont már biztos, hogy az összes „Launch Edition” gazdára talált az R1T típusból, ami ugye a pickup. Az ára is szép a sorozat tagjainak, darabja 75 000 dollár volt. Bár azt is érdemes tudni, hogy a full-full R1T akár 98 000 dollárba is kerülhet, igaz abban még mosogató is van! Az alap R1T a tervek szerint 2021 nyarától, míg a Launch Edition 2022 januárjától érkezik meg a vásárlókhoz.

Az R1T és R1S versengése kapcsán a Rivian vásárlói és tulajdonosi fórumán egy szavazás került elő, ami azt kérdezi a tulajdonosoktól, hogy melyik kivitel a számukra kedves és meglepő módon a pickup kivitel erősen elhúzott az SUV mellől. Előbbit a válaszadók 62,6, míg az SUV-t 37,4 százalékok látná szívesen a garázsában. Eddig több, mint 200-an adtak választ a kérdésre.

Szóba kerültek a színek is, amikkel az autók megvehetők és az első helyen a Launch Green áll, míg utána sorrendben a Gleccser fehér, az El Cap gránit és a Rivian kék színek következnek. Az utastér tekintetében a Black Mountain a legnépszerűbb.

Bár a fent említett szavazás egy kisebb, de annál fontosabb válaszadói kör véleményét prezentálja, vélhetően Amerikában a Pickup kategória továbbra is az egyik legnépszerűbb, melynek villamosítása kedvező hatással lehet az ottani autóipari folyamatokra is, amik végén a tisztán elektromos meghajtás áll.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!