A Teslának már világszerte több mint 120 működő mikróhálózata van. Ezek azok a rendszerek, ahol a megújuló, főleg a napból származó energiát akkumulátorokban tárolják és így biztosítanak kiegyensúlyozott és tiszta áramot.

A Tesla Energy helyhez kötött energiatároló termékeinek bevezetése óta a cég elkezdett dolgozni mikróhálózatos projekteken is. Az alapötlet egyszerű, egy olyan önellátó energiarendszert akartak megalkotni melynél a saját termelésű megújuló forrásból származó energiát használja fel, a fölösleget pedig akkumulátorokban tárolják. Ezzel a rendszerekkel pedig kis közösségeket vagy létesítményeket látnak el tiszta energiával.

A SolarCity megszerzése után a Tesla részéről még inkább logikus volt belekezdeni mikrohálózatok kiépítésébe, mivel így mind a napenergiával mind az akkumulátorokkal kapcsolatos szakértelemmel rendelkezik.

Az első kiemelt ilyen mikrohálózat projektje a Teslának a SolarCity-vel, a Csendes-óceán déli részén található Amerikai Szamoa nevű szigetcsoport Ta’u nevű szigetén volt. A cég telepített egy 1,4 megawattos napelemparkot és emellé telepítették a 6 megawattórás energiatároló rendszert, ami 60 Tesla Powerpack-ből áll. A rendszer ellátja a sziget körülbelül 600 lakosát és évente több mint 100,000 liter üzemanyagot spórolnak meg vele, amit eddig az áramellátásra használtak fel. 

A Tesla folyamatosan telepíti az ilyen és ehhez hasonló mikrohálózatokat és most megtudhattuk az is, hogy már több mint 120-at működtetnek világszerte. 

Michael Snyder, a Tesla energetikai projektjeinek mérnöki és építési igazgatója egy Linkedin bejegyzésben keres munkatársakat a céghez.

„Világszerte jelenleg több, mint 120 üzemelő mikrohálózatunk van, melyek óriási változást hoztak az ügyfeleink és közösségeik számára.”

Az álláshirdetésben megemlíti továbbá, hogy olyan munkatársat keresnek, aki segítségükre lehet a további bővítésben. Mivel évről évre egyre több ilyen mikrohálózat telepítését tervezik és eltökéltek amellett, hogy a szegmens piacvezetőivé váljanak.

A Tesla erőfeszítéseit elsősorban olyan távoli helyekre összpontosította, ahol az energiaellátást generátorokkal biztosítják. Mivel ezeknek a generátoroknak a magas üzemanyagellátási és fenntartási költségei miatt sokkal inkább megéri a mikrohálózat kiépítése.  A vállalat azonban mikrohálózatokat telepít olyan helyekre is, ahol kritikusan fontos a stabil áramellátás. Például ilyen rendszert telepítettek a kaliforniai Direct Relief sürgősségi ellátókórházhoz is, hogy az egy esetleges katasztrófa esetén is működni tudjon.