Mercedes EQXX – 1200 kilométer egyetlen töltéssel

0

A Mercedes-Benz előállt egy új, szuperhatékony elektromos koncepcióautóval. A Vision EQXX egyetlen feltöltéssel több mint 1200 kilométer megtételére képes. A Daimler célja az, hogy megalkossák a legnagyobb hatótávra képes és leghatékonyabb autót, amit a világ valaha látott.

Markus Schafer, a Mercedes-Benz kutatási és fejlesztési részlegének vezetője ezt mondta:

Felállítottunk egy mérnökökből álló csapatot és egy rendkívüli feladattal bíztuk meg őket: létrehozni a legnagyobb hatótávra képes és leghatékonyabb autót, amit a világ valaha látott. Ez egy komoly projekt, a következő generációs technológiákat keressük. A tanultakat fel akarjuk használni a sorozatgyártott autók következő generációjában.”

A projekt a Mercedes-Benz Vision EQXX koncepciójában ölt testet, amelyet a vállalat néhány képen be is mutat.

A Mercedes szerint az autó képes lesz megtenni a Pekingből Sanghajiba tartó utat mindössze egyetlen feltöltéssel, ami több mint 1200 km-es hatótávot jelent. Ezt a hihetetlen teljesítményt szerintük azonban csak a hatékonyság növelésével lehet elérni, és nem pedig egy nagyobb akkumulátorral.

A cég azt is elmondta, hogy még az Egyesült-Királyságban működő Forma-1-es csapatuk is közreműködik a projekben, ők a versenyzésben szerzett tapasztalataikkal járulnak hozzá a Vision EQXX sikerességéhez.  Azt azonban nem tudtuk meg, hogy mikor fogják bemutatni az autó prototípusát.

A cég projektjének koncepciójában igazából semmi új nincs, hiszen mindig is megfigyelhető volt az a jelenség, hogy a versenyautóknál használt technológiák szépen lassan leszivárognak a sorozatgyártású autókba. Először a luxusautók szintjére és onnan előbb-utóbb eljutnak a mindennapjainkba is.

Másrészt izgalmas lesz azt látni, mire is fognak jutni a mérnökök egy ilyen projekttel és mi az a maximum, amit ma egy olyan cég, mint a Mercedes meg tud alkotni. Minden bizonnyal egy nagyon érdekes autóra számíthatunk.