Megnyitott Németország legnagyobb villámtöltő állomása

0

Ismét egy impozáns létesítménnyel bővült a német e-autós infrastruktúra. A Fastned megnyitott egy hatalmas villámtöltő állomást Németországban, a A3-as és az A46-os autópálya között, Düsseldorf közelében, ahol még Tesla Superchargerek is helyet kaphattak.

A cég 8 darab 300 kW-os villámtöltőt telepített, ezenkívül van itt még 20 darab valószínűleg V3-as Supercharger is, 250 kW-os teljesítménnyel. Összesen 28 darab töltőfej áll az e-autósok rendelkezésére, így ez lehet az ország legnagyobb ilyen létesítménye.

A park összteljesítménye 7 MW körül alakul, de ez akár még tovább bővíthető. A Fastnednek van még helye további 14 töltőfej telepítésére. A töltők egyébként fedett helyen vannak, a tetőre napelemeket telepítettek, ami különösen fontos, hiszen ahogy a tulajdonosok törekednek a károsanyag kibocsájtás mérséklésére, úgy a szolgáltatóknak is ez lenne a feladata. Vannak egyébként padok, ahová leülhetünk és még egy kávézó is. Tehát igazából minden olyan modern igényt kielégít, ami felmerülhet egy pihenő alkalmával.

A jövőben ilyen és ehhez hasonló töltőpontokra számíthatunk és leginkább az autópályák mellett. Az elektromos autóval történő utazás során nagyon jó az, hogy a töltőállomások köré ilyen szintű infrastruktúra épül, hiszen miközben az autó töltődik, addig a sofőr nyugodtan tud enni-inni, mosdóba menni, kávézni, vagy csak pihenni egy kicsit, mielőtt újra útnak indul.

Fontos továbbá az is, hogy még a villámtöltő állomásokon is legyen megfelelő számú töltőfej, hiszen annak ellenére, hogy manapság már igen gyorsan tölthetőek az elektromos autók, még mindig több időbe telik a töltés, mint megtankolni egy hagyományos autót. Így ha nincs megfelelő számú töltőfej, torlódások alakulhatnak ki.

Várhatóan ezek a töltőállomások a jövőben olyan sűrűn lesznek majd, mint manapság a benzinkutak. A technológia fejlődésével pedig egyre kevesebb időt vesz majd igénybe az autók töltése. Így az infrastruktúra bővülésével és a technika fejlődésével szépen lassan teljesen el fog mosódni a különbség az elektromos és a hagyományos autók között, ha hosszú útra indulunk.