JATO Dynamics: Már a Taycan a legjobban fogyó Porsche

0

Meglepődve olvastam tegnap este a Twitteren, hogy a Porsche berkein belül komoly átrendeződés van annak tekintetében, hogy melyik a legsikeresebb modelljük jelenleg. Egy olyan márkáról beszélünk, aminek esszenciája volt eddig a benzingőz és a kiváló fejlesztésű belsőégésű motor. A Car industry Analysis Twitter csatornáján megjelent poszt szerint, viszont a legfrissebb eladási adatok alapján bizony a tisztán elektromos Taycan a leginkább keresett modell, míg legközelebbi rokonára, a Panamerára 71 százalékkal kevesebben fizettek be a kereskedésekben Európa-szerte.

Az adatok a JATO Dynamics elemzőcég adatain alapulnak, szóval megbízhatóságukhoz kevés kétség fér. Ha megnézzük az alábbi képeken szereplő értékesítési számokat, melyek az európai piacot jellemzik, látható, hogy 1183 darabbal a Taycan egymaga viszi az eladások közel 25 százalékát, lekörözve a cég ikonikus típusát, a 911-es Porschét! Ez bámulatos eredmény! Az teljesség igénye esetén meg kell említsük, hogy a JATO külön szedte a Cayenne és a Cayenne Coupe eladási számait, melyek együttesen viszont többet adnak ki, mint a Taycan.

Ha kicsit tágabbra vesszük a kitekintést, akkor elmondható, hogy a Porsche Taycan az EU-s elektromos autós piac 15. legkelendőbb típusa. Amennyiben a globális autópiac szemszögéből vizsgáljuk meg a Taycant, akkor elmondható, hogy 2020 első félévében 4480 darab talált gazdára az autóból, melynek gyártása 2019 szeptemberében indult meg a márka Zuffenhausen-béli gyárában:

Az első darabok még tavaly év végén már a boldog megrendelők garázsában landolhattak, decemberben pedig sorra jöttek a hírek a soványka EPA hatótáv besorolásáról, melyeket aztán rendre felülírtak a tulajdonosok beszámolói!

Az eladási számok pedig még tovább nőhetnek 2021-ben, hiszen a Porsche számos frissítéssel készül a jövőre esedékes modellévre:

  • Intuitív head-up display és intelligens alvázemelés a Smartlift funkcióval

A színes head-up kivetítő mostantól már elérhető, ez a releváns információkat közvetlenül a vezető látóterébe vetíti. A kijelző több részre osztott lesz, melyeken többek között a legfontosabb információkat, állapotokat és ideiglenes tartalmakat (pl.: bejövő telefonhívás) lehet figyelemmel kísérni.

Az adaptív légrugózású modellekbe beépített új Smartlift funkciónak köszönhetően a Taycan úgy programozható, hogy automatikusan megemelkedjen bizonyos, ismétlődő helyzetekben, például gyorsulásoknál vagy autópályákon.

  • Function on Demand (FoD)

Köszönhetően a Function on Demand lehetőségnek, a Taycan tulajdonosának lehetősége lesz bizonyos funkciók és extrák utólagos megvásárlására és aktiválására az autó menürendszeréből. A szükséges szoftverfrissítés OTA (Over The Air) módon érkezik meg az autóhoz, nem szükséges márkaszerviz felkeresése.

  • Fejlettebb töltési funkciók

Plug & Charge szolgáltatás beindítása, valamint 2021-től a töltés teljesítménye is szabályozható lesz

  • Új Színek és karboncsomag

Mahogany Metál, Frozenberry Metál, Cherry Metál, Coffee Beige metál, Chalk, Neptune Blue és Ice Grey Metál. A most még csak a Taycan Turbo S esetében elérhető Carbon Sport Design csomag 2021-től minden Taycan kivitelhez kérhető majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!