Egy igencsak érdekes kép került fel az egyik kedvenc külföldi e-autós weboldalunkra, az electrek oldalára. Az oldal elmondása alapján a képeken azt az új akkucellát láthatjuk, ami a Tesla nagy dobása lesz. Az alábbi két képet egy ismeretlen forrás küldte el a szerkesztőségüknek, állítása szerint a Roadrunner projekt keretein belül készülő akkucella van rajtuk.

Egy másik, szintén névtelenséget kérő forrás is megerősítette az electrek szerkesztőit abban, hogy mi van a képeken.

Na de pontosan miről is van szó, mi ez a Roadrunner projekt? Mint ismeretes, a már említett electrek magazin 2020 elején buktatta le a Tesla azon terveit, hogy saját tervezésű és gyártású akkucella kivitelezésén dolgozik. Ez lenne a Roadrunner projekt, melynek célja kezdetben a termelési mennyiség maximalizálása, valamint a költségek csökkentése volt. Júniusban aztán maga a Tesla is megerősítette a hírt, hogy létezik a Roadrunner. Ezt sajnos muszáj volt megtenniük, hiszen elkezdték az engedélyeztetési eljárást arra az új gyártósorra, ahol ezeket a cellákat gyártani fogják a fremonti gyár mellett.

Hirdetés

A Tesla akkor nem (és azóta sem) beszélt arról, hogy az itt készülő cellák milyen volumenben készülnének, de arról igen, hogy 400 alkalmazott fog itt dolgozni, a nap 24 órájában, műszakonként 100 dolgozóval. A munkaerő bemutatásán túl azt is tudni lehet, hogy a Tesla előrejelzése szerint jelentősen meg fog nőni az általuk felhasználásra kerülő villamos energia, ami szintén szükséges lesz a gyártáshoz.

Hogy pontosan mik a specifikációi az új akkucellának, azt egyelőre még nem tudni, de a várva várt szeptemberi Tesla Battery Day keretein belül biztosan bemutatásra kerül minden információ. A képeket látva nagy valószínűséggel mondható, hogy az idén májusban bemutatásra került szabadalom is benne lesz az új cellában (Cell with a Tabless Electrode).

A teljes szabadalom technikai fordításába nem mennénk bele, de szinte biztos, hogy ez az a cella, amire Elon Musk is az „1 millió mérföldes” akkumulátorként hivatkozott már többször. Legyen így, vagy úgy, remélhetőleg pár nap múlva, szeptember 22-én minden kiderül!