Száz darab 300 kW-os töltőt telepít a Smatrics Ausztriába

0

A Smatrics vállalatnak köszönhetően tovább javul Ausztria átjárhatósága. És ez nem csak a helyi e-autós közösségnek jó hír, hiszen Magyarországról is sokan járnak át elektromos autóval.  

Az EnBW és a Smatrics által alapított Smatrics mobility+ közös vállalat német hatóságok jóváhagyását követően megkezdte működését. Az újonnan megalapított változat célkitűzése pedig nem kisebb mint, hogy ők akarják üzemeltetni Ausztria legnagyobb töltőhálózatát, és leginkább a nagyteljesítményű töltők számát kívánják bővíteni.

Az együttműködés középpontjában a nagy teljesítményű töltők állnak, 300 kW-os töltési teljesítmény mellett. A legújabb információk szerint a Smatrics mobile+ 100 ilyen villámtöltési pont megépítését tervezi a következő évre. Vagyis pontosabban 20-at már idén, az év vége előtt össze akarnak kötni a hálózattal a fennmaradó 80-at pedig majd 2021-ben.

A közös vállalkozás egyébként stabil alapokon nyugszik, a Smatrics meglévő töltőállomásainak üzemeltetését átvette a Smatrics mobility+. Tehát a frissen alapult cégnek, a sajtóközlemények szerint már van egy 250 gyorstöltőből pontból álló hálózata. 

A vállalat célja 450 töltő telepítése 250 helyszínen, köztük 250 gyorstöltő 100 helyszínen. És ebben még nincsenek benne a 300 kW-os villámtöltők, a cég ezeket az autópályák mellé és a belvárosokban kívánja telepíteni. A cél: „elsőként garantálni nagy területi lefedettséget a városközpontban és az országutakon egyaránt.”

A Smatrics, amely a közös cég 49 százalékát birtokolja, a műszaki szolgáltató szerepét tölti be. Az EnBW pedig már több mint 340 helyszínen épített ki villámtöltőket, most pedig a Smatrics segítségével nemzetközileg is terjeszkedik. 

Szükség is van a jól kiépített töltőhálózatra mivel az elektromos autók száma rohamosan növekszik Európa szerte olyannyira, hogy még a koronavírus-járvány sem vetett vissza a lendületén.

Az ilyen és ehhez hasonló vállalkozásoknak köszönhetően az elmúlt években rendkívüli mértékben javult Európa átjárhatósága. A következő években várhatóan ez a folyamat tovább folytatódik majd és a sűrű töltőhálózatnak, az elektromos autók egyre növekvő hatótávolságának és az egyre gyorsabb töltésnek köszönhetően tényleg bárhová eljuthatunk majd villanyautóval is.