Hirdetés

Az elektromos autók fejlődésével szerencsére egyre inkább kijelenthető lesz, hogy ez a kategória is ki tud végre majd szakadni a „városi bevásárlójármű” skatulyából. Emlékszem, amikor 2017-ben először találkoztam a témával, nagyjából 20-30 kWh kapacitások voltak elérhetőek, és töltőből sem volt ennyi, mint ma. Abban az időben valóban meg kellett gondolni, mikor és hogyan indul el az ember, de szerencsére a mai 40-60 kWh-s akkupakkok korában ez sem feltétel már.

A Volkswagen életében is nagy áttörés készül, hiszen hamarosan megkezdődnek az ID.3 kiszállítások, ezzel együtt pedig azok az emberek is megjelennek az utakon egyre nagyobb számban, akik elektromos személyautóval indulnának neki a nyaralásnak. Még június végén 150 darab ID.3 került különböző Volkswagen alkalmazotthoz, hogy teszteljék a járműveket élesben is. Ez a periódus heteket fog átívelni, hogy a szeptember eleji kiszállítások indulásáig is minél több információt tudjanak a mérnökök beszerezni. Remélhetőleg a kezdetben megjelenő szoftvergondok is a múlté lesznek szeptemberre, vélhetően ezen lehetőség kizárása is benne van ebben a tesztben.

Most pedig a cég vezetője, Herbert Diess is úgy döntött, reklámozza kicsit az ID.3 képességeit, hiszen ő is beszállt a fent leírt tesztprogramba. Caro nevű lányával együtt ugyanis fogta magát és egy ID.3 Pro Performance kivitelbe ülve indult nyaralni. A promóció lényege természetesen az volt, hogy látni lehessen, manapság már egy elektromos autóval sem lehetetlen nagyobb távok megtétele, főleg nem elmenni nyaralni. Diess úr és lánya az autót egymüncheni pop-up store-ban vette át, ahonnan útra is keltek Olaszország felé. Az alábbi két kép Diess LinkedIn profiljáról került fel az internetre:

Az út során begyűjtött adatokat (utazás, menetdinamika, töltési képességek vizsgálata) természetesen kielemzik majd, ezzel is segítve a tapasztalatok begyűjtését. Diess úr pedig a LinkedIn-en osztja meg az útról a személyes tapasztalatait. Mint fentebb írtuk, az autója egy Pro Performance, aminek főbb tulajdonságai: 58 kWh (nettó) kapacitású akkupakk, 420 km (WLTP) hatótáv, 150 kW teljesítményű motor, 310 Nm nyomatékkal megspékelve. A Pro Performance már rendelhető, igaz csak előre definiált változatokban, de az ID.3 ezen kívül még két verzióba is elérhető lesz a későbbiekben (Pro S, Pure).