A Tesla idén elérheti az 500 ezres eladást

0

A Tesla nemrég közzétette a 2019-es negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, amelyben nem csak pénzügyi adatokat közöltek, hanem frissítették a 2020 évre várható eladási számokat és a gyártási tervet is.

A Tesla a jelenlegi kapacitása mellett 90.000 Model S/X-et képes legyártani, valamint 400.000 Model 3/Y-t a Kaliforniában található fremonti gyárában valamint további 150.000 Model 3/Y-t a Shanghai Gigafactory 3-ban. Az év végéig a Fremonti gyár kapacitása elérheti akár az 500.000 Model 3/Y legyártott mennyiséget, továbbá a Shanghai gyárban is tervezik növelni a termelési kapacitást.

Továbbá a 2020-as gyártási tervben szerepel a Semi teherautó gyártása is “alacsony kapacitáson”.

A Cybertruck és a Roadster gyártása és megjelenése viszont sajnos nem várható ebben az évben.

Ami a gyártást illeti, a Tesla beszélt a Berlinben épülő gyárról is, amit nemes egyszerűséggel a “GigaBerlin” nevet kapta, és jelenleg is nagy erőkkel folyik az építkezés elkezdése. Annak ellenére, hogy számos negatív hír látott napvilágot és tüntetések is voltak a gyár ellen, a Tesla jelentései alapján a szerződéseket aláírták és már megkezdődtek az előkészítő munkálatok. Mindemellett a Tesla CEO-ja, Elon Musk nemrég jelentette be, hogy egy dizájn centert is létre fognak hozni Németországban a GigaBerlin gyár helyszínén.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a Tesla az utolsó negyedévben 112.095 autót adott el, így ezek fényében kijelenthető, hogy majdnem biztosan át fogják lépni a lélektani határnak is számító 500.000 leszállított autót. Ennél is érdekesebb azonban, hogy bizonyos elemzők szerint ezt a számot jóval túl is lépheti a Tesla köszönhetően a kimagaslóan nagy érdeklődésnek a Model 3 iránt a kínai piacon valamint az előrejelzések szerint hasonlóan nagy érdeklődést generáló Model Y-nak Amerikában.

A jelenlegi termelési kapacitás alapján a Fremonti gyár 400 ezer Model 3-t képes legyártani , ezt idén 500 ezerre fogja növelni a Tesla, így ebből vélhetően az következik, hogy körülbelül 100 ezer Model Y eladására készül a Tesla. A Shanghai gyár kapacitás növelése pedig azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen csökkenteni a Fremonti gyár kapacitásait és ilyen gyártó kapacitás mellett is mielőbb piacra tudják dobni a Model Y-t. A Tesla becslései szerint a Model 3 iránt látott keresletet jóval felül fogják múlni a Model Y eladási.

A Tesla óriási ütemmel hódítja meg a piacot, látható, hogy a kínai Gigafactory kevesebb mint egy év alatt készült el, alig 3 hónapja megy a gyártás és már most képesek a 150 ezres éves kapacitásra. Azonban a Tesla itt nem áll meg, már jelenleg is folyamatban van a Shanghai Gigafactory bővítési terve, ami feltehetően a kínai piacra szánt Model Y gyártósorát foglalja magába. A Tesla azonban nem közölte, hogy mikor indul meg a kínai piacra szánt Model Y gyártása és leszállítása.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.