Nyerj egy Tesla Model 3-at és félmillió dollárt

0

Az elmúlt években rengeteg időt és pénzt ölt a Tesla kiberbiztonsági fejlesztésekbe, és most újra a Pwn2Own kihíváson keresik azokat, akik képesek a rendszerüket kijátszani. Tavaly már bejelentkeztek a Vancouver-ben megrendezett versenyre, amely során a jelentkezőknek a Model 3 biztonsági réseit kellett megkeresniük.

A nyertes csapat, egy hacker duó Model 3 szórakoztató rendszerét használva átvette az irányítást a teljes autó felett, így egy teljesen új Model 3 autóval távozott. Ezek a hacker versenyek rengeteget segítenek a Teslának, és más cégeknek javítani a kiberbiztonságon, ami igen nagy hangsúlyt kapott az utóbbi időben. Az autógyártók közül a Tesla a legérdekeltebb, hiszen az ő autóik gyakorlatilag kereken guruló számítógépek.

Ennek köszönhető, hogy a vállalat idén is versenyt hirdetett, most azonban még nagyobb téttel. A Pwn2Own-t szervező Zero Day Initiative szerint:

„Idén a Tesla visszatér a versenyre. A legújabb Model 3 rendszerének feltörése sokkal bonyolultabb feladat, minta tavalyi évben, ennek megfelelően a nyeremény is nagyobb. Partnerükként a Microsoft és a VMware is visszatér, akik tradicionális résztvevői a megmérettetésnek. A díj összesen 1 millió dollár készpénzben, és rengeteg tárgyi nyeremény, köztük egy új Model 3-mas.

Ebben az évben sokkal komplexebbre terveztük a versenyt. A Tesla járműveket többszintű biztonsági rendszerrel látták el, és idén az egyes szintekhez külön díjak is tartoznak.”

A díjazási rendszer szerint, aki az első szintet, és az egyéb hozzá tartozó cél rendszereket képes feltörni, az akár 700 000 $ készpénzzel, és egy vadonatúj Model 3-massal térhet haza.

A kihívás magába foglal még 2 másik réteget, illetve egyéb célpontokat, amelyek kisebb, de szintén jelentős készpénz nyereménnyel, és hasonló módon egy autóval lesznek díjazva.

A megmérettetés márciusban kerül megrendezésre Vancouver-ben, akit érdekel a jelentkezés, az itt megtalál minden szabályt (angol nyelven).

A Tesla (más nagyvállalatokkal szemben) nagyra értékeli a jó szándékú kutatómunkát, amely során az autó tulajdonosok a rendszert tesztelve fedik fel a biztonsági réseket. Az ilyen eseteket szintén pénznyereménnyel díjazzák, valamint aki ezzel próbálkozik, természetesen a garanciát sem veszíti el.

A cég a megtalált hibákra a lehető leggyorsabban reagál, így különösebb gond nélkül el tudják hárítani a biztonsági kockázatot a szoftverükben. 2016-ban például egy kínai hacker csoport talált hibát a rendszerben, WIFI kapcsolaton keresztül rá tudtak kapcsolódni az autóra, és átvenni felette a teljes irányítást. A csoport azonnal értesítette a vállalatot, így a hiba azonnal javítva lett, anélkül, hogy bárkinek is kárt okozhattak volna vele.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.