2018-ban több, mint 386 ezer e-autót adtak el Európában

0

Egy kis statisztikával készültünk kedves olvasóinknak, mégpedig arról, hogy alakultak az eladási számok kontinensünkön 2018-ban.

Az európai elektromos autós piac igen szépen növekedett a tavalyi évben, ám egy kevésbé örömteli hír is becsúszott szeptemberben, mégpedig az új WLTP szabvány megérkezése, ami számos régebbi plug-in hibrid modell megszűnéséhez vezetett.
Csak decemberben 40 564 darab e-autót talált gazdára, ami 23%-os növekedést jelent az előző év decemberéhez képest. Így az ilyen autók aránya már 3,9% a teljes európai járműparkon belül.
Az eladások 66%-a volt tisztán elektromos, míg a maradék a plug-in hibrideké, ám azt tudni kell, hogy azok értékesítése 20%-al csökkent 2018-ban. Az alábbi, insideevs-ről származó kimutatáson szépen nyomon követhetőek az elmúlt évek:

A teljes, 2018-as eladási szám pedig 386 347 darab, ami 33%-os éves növekedést mutat. 2019 pedig az első olyan év lesz, amikor igencsak nagy durranásokat (a Tesla Model 3 európai megérkezése lesz az egyik legnagyobb) várhatunk a piacra! Így talán az 500 000 eladott e-autó is meglehet 2019-ben.
Az alábbi táblázatban pedig a típusok sorrendben történő felsorolását láthatjuk:

A legkeresettebb a Nissan Leaf volt, 40 609 eladott darabbal, de rögtön utána ott a Renault Zoe is, amiből 38 538 darab talált gazdára. A megtisztelő 3. helyezést a BMW i3 gyűjtötte be, 24 432 darabbal. A végére pedig egy szintén az insideevs munkatársai által készített ábrát had mutassunk, ami az európai és az amerikai (USA) e-autós eladásokat prezentálja:

Újonnan indult fórumunkban elmondhatod a véleményed:  “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!