Tíz új elektromos töltőállomás létesült Debrecenben

0

Még 2015 májusában adták át az első és egyetlen debreceni elektromos autó töltőállomást, ami CHAdeMO szabványú, így sok másik autót nem is lehet vele tölteni. A nagyerdei mélygarázsban levő állomás átadásán a város polgármestere Papp László, akkor úgy nyilatkozott, hogy Debrecen elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezért szeretnék megteremteni az elektromos autózás feltételeit.

2016 derekán a Nemzetgazdasági Minisztérium 1 milliárd 250 millió forintos pályázatot hirdetett a 15 ezernél nagyobb lélekszámú városi önkormányzatok részére elektromos autó töltőállomások telepítésére. Barcsa Lajos alpolgármester akkor azt közölte, hogy a tervek szerint tíz elektromos töltőállomásra pályázik Debrecen önkormányzata. Nemrég pedig kiderült, hogy Debrecen sikerrel pályázott. A város 25 és fél millió forintot nyert tíz elektromos töltőállomás létesítéséhez. Ezek körül kilenc “A” típusú, mely gyors töltőberendezés ami két 22 kW-os(AC) töltést tud kiszolgálni egyszerre. Egy pedig “C” típusú villámtöltő ami 50 kW-os(DC).

Az elnyert támogatáshoz az előzetes költségbecslések alapján az önkormányzatnak 15-18 millió forinttal kell beszállnia, amiből fedezhető többek között a hálózatra csatlakozás, tervezés és a parkolók átalakításának a költsége.

[ads_pro_ad_space id=”10″ max_width=”” delay=”” padding_top=”” attachment=”” crop=”” if_empty=”” custom_image=”” powered=”” show_ids=””][/ads_pro_ad_space]

A héten pedig két új elektromos töltőállomást adtak át csütörtökön Debrecenben, a Kossuth tér és a Hatvan utca torkolatánál. A már meglévő parkolóhelyekből négyet ezekhez rendeltek; csak elektromos autóval és csak a töltés idejére használhatók.

Két nap alatt, csütörtökön és pénteken összesen kilenc új töltőállomást helyezünk üzembe a városban. A Nagyerdei Stadion mélygarázsában már működővel együtt így tíz lesz. Ezekkel az „A” típusú berendezésekkel másfél-három óra alatt lehet feltölteni egy elektromos autót – mondta el Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzátette: a beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati forrásából, 25,5 millió forintból valósult meg. – Minden töltőállomáshoz két parkolóhely tartozik. Egyelőre ingyen „tankolhatnak” Debrecenben az elektromos autót használók. Az ilyen járművek száma mintegy száz körül van városunkban – részletezte Barcsa Lajos. Azt is előrevetítette, hogy 2019-ben még egy, „C” típusú „kutat” adnak át a Segner téren, ami „villámtöltő” lesz.

[ads_pro_ad_space id=”6″ max_width=”” delay=”” padding_top=”” attachment=”” crop=”” if_empty=”” custom_image=”” powered=”” show_ids=””][/ads_pro_ad_space]

Mindez egy hosszú távú fejlesztési koncepció része. Debrecen tavaly fogadta el a fenntartható klíma érdekében hozott akciótervét, mely szerint 2013-hoz viszonyítva 43 százalékkal kívánja csökkenteni a városban a szén-dioxid-kibocsátást. Ehhez persze számos más dolog is kell, de az elektromos töltőállomások hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kicsit tisztább legyen a levegőnk – hangsúlyozta az alpolgármester.

forrás: haon.hu

[ult_buttons btn_title=”Ide kattintva követhetsz minket a Facebookon is!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”40″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;”]
[ult_buttons btn_title=”Csatlakozz a legnagyobb Magyar Elektromos autó tippek és kérdések Facebook csoportunkhoz!” btn_link=”url:http%3A%2F%2Feautoklub.com%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”30″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”2″ btn_font_size=”desktop:14px;” btn_font_style=”font-weight:bold;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!