Leállítja a Peugeot a dízelmotorok fejlesztését

0

Pár napja a PSA Csoport termékekért felelős vezetője, Laurent Blanchet az Autocar magazinnak adott interjút a Párizsi Autószalonon. Elmondta, hogy a dízel jövője jelen pillanatban nagyon bizonytalan, ezért látniuk kell, hogy a piac milyen irányban indul el.

“Úgy döntöttünk, hogy nem fejlesztjük tovább a dízelmotorokat, ugyanis látni szeretnénk, hogy mi történik a piacon.”

Igaz, hogy a vállalat nemrég mutatta be új, 1.5 literes dízelmotorját, amely már a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, azonban könnyen előfordulhat, hogy újabbak már nem érkezhetnek a kínálatban. A Peugeot el is ismerte, hogy hibáztak mikor minden erejüket a dízelmotorokba fejlesztették, ugyanis az agresszív fejlesztések és a jelentős befektetések nem térültek meg.

A VW botránya után a dízelmotorok piaci részesedése Európában 50%-ról 36%-ra esett. Ez ellen tenni pedig nem igazán lehet, főleg úgy, hogy egyre több gyártó már csak a benzines egységekre és a hibrid hajtsára koncentrál.

A vezető tovább folytatta: “Ha 2022-2023 környékén 5% körül mozog a dízel részesedése, akkor teljesen mértékben felhagyunk a fejlesztésekkel. Azonban, ha 30% körüli értékkel találkozunk, akkor újra nekifutunk. Szerintem senki nem tudja megmondani, hogy a piac miképpen fog változni, az azonban biztos, hogy a dízel népszerűsége leszállóágban van.”

Majd megerősítette, hogy más gyártókhoz hasonlóan a fő hangsúlyt a tisztán elektromos és a hibrid modellekre helyezik.