2016 szeptemberében röppent fel a hír, hogy a Volkswagen egy újabb márkát épít, melynek többek között a közösségi autóhasználat, vagyis a carsharing lesz az egyik fő profilja. Így már összesen 13-ra dagadt a konszern márkáinak a gyűjtője. Az új cég székhelye Berlinben található, szolgáltatásai pedig kezdetben csak Németországban lesznek elérhetők. A tervek alapján a németek nem szeretnék, hogy a Moia túl sokáig csak a hazai piacra fókuszáljon, hiszen 2025-ben a Moiara már az európai nagyvárosok piacvezető szolgáltatójaként szeretnének tekinteni. A Moia flottája kezdetben a VW-csoport jelenlegi modelljeiből áll majd össze, a jövőben viszont már akár nyolc férőhelyes elektromos kocsik is munkába állhatnak. A hosszú távú tervek közül nem hiányozhat az önvezetésen alapuló személyszállítás rendszere sem.

A berlini TechCrunch Disrupt konferencián bemutatta első modelljét a Volkswagen konszern elektromos autókat gyártó márkája, a Moia. Ez az első elektromos kisbusza a gyártónak, amelynek fejlesztését a Volkswagen Nutzfahrzeuge haszongépjármű-gyártó és az osnabrücki üzem közösen végezte.

Az elektromos kisbusz a Volkswagen Crafter platformjára épült, a vezetőn kívül még hat személyt tud szállítani. Egyetlen töltéssel pedig maximum 300 kilométert tehetnek meg, a gyorstöltés-teghnológiának köszönhetően pedig 30 perc alatt 80%-ra tölthető az akku.

Ole Harms, a Moia vezetője elmondta, hogy jövőre elstartol a szolgáltatásuk, onnantól kezdve pedig nincs megállás. 2025-re már egymillió modellt remélnek, amivel nem csak Európa, de az USA összes nagyvárosában is megjelenhetnek. Az első elektromos példányok 2018 végén Hamburgban indulnak el, kitűzött célként, hogy csökkentsék a városi forgalom zsúfoltságát. Kezdetben 200 buszt állítanak szolgálatba a városban, ám Harms szerint ez a szám igény esetén még tovább növelhető.

Okostelefonos applikációval lehet fuvart rendelni, árát és a várható várakozási időt pedig még a rendelés előtt megtudhatjuk. A mindössze 10 hónap alatt kifejlesztett és elkészített kisbuszban szabadon álló ülésekkel, kényelmes lábtérrel, állítható fényerősségű olvasólámpával, USB portokkal és Wi-Fi-vel is találkozhatnak majd az utasok, így minden adott ahhoz, hogy kényelmes utazásban legyen részük.

[ult_createlink title=”Csatlakozz az e-autósok közösségéhez! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”][ult_createlink title=”Like-olj minket a Facebookon is! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:18px;”]

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!