Megnyílik az út a fizetős töltőállomások felé

4

Megjelent nemrég a 170/2017. (VI.29.) Kormányrendelet, ami szabályozza az elektromos töltőállomások üzemeltetéseinek feltételeit és annak módját, hogyan lehet ezt kereskedelmi viszonylatba helyezni. Gyakorlatilag szabaddá vált az út az üzemeltetők előtt, hogy az áramvételezés után díjat szedjenek tőlünk.

Mi volt az oka, hogy a fenti kormányrendelet megszületett? A megjelenés előtt a töltőállomások üzemeltetői nem szedhettek díjat azért, hogy a töltést biztosították nekünk. De akkor miért érte ez meg bárkinek? Ha belegondolunk, jelenleg is az ilyen töltők java része plázák, boltok vagy nagyobb nyilvános helyek közelében található. A kút üzemeltetője azt nyerte a bolton, hogy aki odaérkezett tölteni az autóját, az minimum a töltés idejére ott is fog tartózkodni, így költeni is ott fog valószínűleg.

A magántöltők után az ELMÜ a legnagyobb üzemeltető, ám hivatalosan nem számlázhatott ő sem a „tankolás” után. Pontosabban lett volna lehetősége erre, mint hivatalos áramkereskedő, de mégsem élt eddig ezzel.

Viszont elkészült ez a kormányrendelet, így már jogilag is szabályozva van a piac e része. De mennyibe is kerül egy ilyen töltőpont üzemeltetése? Egy átlagos, 20-40 kWh energiaigény mellett, ez napi több ezer Ft/nap. Éves szinten ez már több millió forint.

Sajnos 2017-re oda jutott a helyzet, hogy a hétköznapi autósok mellé bejöttek a képbe az üzleti vállalkozások (Taxik, carsharing cégek), akik ezt az infrastruktúrát használták, szintén ingyen. Ha belegondolunk, ez nyilván nem tartható hosszútávon. Az eddigi „ingyen áram” meg nem térülése visszavetette a kutak létesítését is, hiszen pénzt eddig nem kérhettek a használatért.

Jelenleg országosan kb. 200 kúttal rendelkezünk, ami elég siralmas helyzet, ha már csak a környező országokat nézzük. Szlovákia 300, Szlovénia 500 fölötti darabszámmal bír, nyugat-Európát már ne is vegyük ide most. Viszont a kormányrendelet beindíthatja a kereskedelmi alapú kutak nyitását, felpörgetve a magyar kúthálózat fejlődését. Az OMV és a Shell már be is jelentkezett, hogy magyarországi elektromos kutakat kívánnak megnyitni. Erről korábban már beszámoltunk nektek.

Bár ijesztőnek tűnhet a helyzet, egyelőre nem kell még fizetnünk, ha nyilvános töltőállomást veszünk igénybe!

[ult_createlink title=” e-autósok közössége! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!