15 milliárd forintos tőkeemelés a zalaegerszegi tesztpályának

0

Hatalmas tőkeemeléssel teszik még vonzóbbá a Teslának a zalai járműipari tesztpályát!
Az eddigi 6 milliárdos alaptõkét egy tegnapi kormányhatározattal 15 milliárd forinttal megemeli a kormány, így a zalaegerszegi jármûipari tesztpályát mûködtetõ cég immár összesen 21 milliárdos kötelezettséget vállalhat, és ez még nem minden. Úgy tûnik, hogy a kormány komoly anyagi erõforrásokat is megmozgat azért, hogy a térségben elektromos autógyár építésben gondolkodó amerikai Tesla céget Magyarországra vonzza.

A múlt pénteken megjelent 1507/2017. (VIII. 11.) kormányhatározat értelmében az eddigi 6 milliárd forintos alaptõkével a beruházást megvalósító Autóipari Próbapálya Zala Kft. alaptõkéjét még idén 15 milliárd forinttal meg kell emelni (határidõ azonnal). Az indoklás szerint a kormány Magyarország jármûiparban betöltött szerepének további erõsítése céljából, a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya projekt kiemelt, stratégiai fontosságára és a beruházás nemzeti stratégiai kutatási infrastruktúraként történõ létrehozásának szándékára figyelemmel döntött errõl. De nemcsak ezt rögzíti az említett határozat, hanem azt is, hogy nemzetgazdasági miniszternek, azaz Varga Mihálynak elõterjesztést kell készítenie a beruházás további várható költségeirõl és – a beruházás megtérülõ jellegére tekintettel – a piaci forrásbevonás lehetõségeit bemutató finanszírozásáról. Erre október végéig van határideje a miniszternek.

Legkésõbb jövõ nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya elsõ ütemeként elkészülõ kör alakú pályát, amelynek 300 méter az átmérõje. Palkovics László kormánybiztos már akkor jelezte ezt a fenti kormányhatározatban testet öltött többlet forrásbiztosítást az elsõ ütem befejezéséhez, sõt akkor azt is vázolta: a projekt összköltsége mintegy 42 milliárd forint lesz és 250 hektáron terül majd el a tesztpálya.

Akkor arról is szót ejtett, hogy folyamatosak a tárgyalások a nemzetközi autóipari cégekkel, illetve korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy õsszel személyes tárgyalásra készül a Tesla alelnökével, hogy lobbizzon az elektromos autógyártó nagy gyárának Magyarországra telepítéséért.

[vc_video link=”https://youtu.be/Dz3IHZikiz8″ align=”center”]
[ult_createlink title=”Ide kattintva csatlakozhatsz e-autós közösségünkhöz! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fforum%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!