Tömeges leépítés lesz a Teslánál

0

Meglehetősen rossz előérzetei vannak a gazdasággal kapcsolatban a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak. Ezért a cégnek le kell építenie a munkahelyek tíz százalékát.

Mindezt a Reuters írta meg a vállalat belsős levelezésére hivatkozva. Musk a belsős levelét csütörtökön elektronikusan küldte el a cég vezetőinek, és azt írta, hogy világszerte szüneteltetni kell a munkaerő-felvételt. Elon Musk két nappal korábban nagy felháborodások közepette azt mondta a Tesla munkatársainak, hogy véget ért a távmunka, térjenek vissza az irodába, vagy „keressenek máshol munkát”.

Musk egy május közepén tartott konferencián kiemelte, hogy szerinte a recesszió már megérkezett, és a helyzet csak rosszabb lesz. A következő 1-1,5 év „kemény menet lesz”. Továbbá május végén egy Twitter-felhasználó kérdésére a befektető megerősítette, hogy recesszió közeleg, de egyúttal jó dolognak nevezte azt. „Túl régóta ömlött pénzeső a bolondokra. Itt az ideje, hogy néhányan csődbe menjenek.”

Musk rossz érzését sokan osztják” – mondta Carsten Brzeski, az ING holland bank egyik vezető munkatársa. „De nem globális recesszióról beszélünk. Mi arra számítunk, hogy a világgazdaság az év vége felé lehűl. Az USA le fog hűlni, míg Kína és Európa nem fog fellendülni” – tette hozzá. Musk borús kilátásait több gazdasági vezető is osztja, például Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, illeve John Waldron, a Goldman Sachs elnöke. „Egy hurrikán közelít felénk” – mondta Dimon a héten.

A Teslának és leányvállalatainak csaknem 100 ezer alkalmazottja volt 2021 végén. Továbbá küzd azzal is a kaliforniai autógyártó, hogy 100%-ban újraindítsa a termelést a sanghaji gyárában a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően, ami jelentős költségeket rótt a vállalatra.

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcson az infláció, így jelentősen nőttek az amerikai állampolgárok megélhetési költségei. Eközben a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve-nek úgy kellene visszafognia a keresletet, hogy fékezze az inflációt, ugyanakkor ne vezessen recesszióhoz.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!