Horvátországban 2 percen belül elfogyott a 2,9 millió eurós állami támogatás

0

Az európai országok többségében a koronavírus-járvány okozta válság ellenére is szem előtt tartják az elektromoblitás fejlesztését. A kormányok különböző állami támogatásokkal próbálják ösztönözni az embereket az elektromos autók vásárlására és eddig úgy tűnik ezen próbálkozások igen sikeresek.

Horvátországban online pályázatot hirdettek elektromos és hibrid járművekre, a felhívást azonban 2 percen belül vissza kellett vonniuk. Mivel mindössze 2 perc volt szükséges ahhoz, hogy a 2020-ra szánt 2,9 millió eurós költségvetés kimerüljön.

A pénz elosztásáért felelős Környezetvédelmi és Energiahatékonysági alap 546 kérelmet kapott az energiahatékony járművek társfinanszírozására, a fent említett két perc alatt. A benyújtott kérelmek egyébként mind magánszemélyektől érkeztek.

A kérelmek nagy részét természetesen a tisztán elektromos járművek finanszírozására tette ki. Helyet kaptak azonban a plug-in hibridek, az üzemanyagcellás járművek és az elektromos kerékpárok is.

Összességében a horvát állam 5,8 millió eurót oszt ki magánszemélyeknek és cégeknek. Összesen pedig 853 pályázónak sikerült támogatást igényelni energiahatékony járművek üzleti- vagy magánfelhasználására. A szerencsés pályázók a vételár akár 40 százalékáig terjedő állami támogatásra számíthatnak. Járműkategóriától függően a támogatás összege 665 és 9297 euró között mozgott.

Horvátország 2014-ben vezette be az elektromos és hibrid járművek támogatást, majd 2018-ban újította azt meg. Azóta több mint 3500 új jármű megvásárlását támogatták, összesen 14,6 millió euróval. A támogatási rendszer elindulása óta egyébként idén volt először lehetőség az online ügyintézésre.

Jól látszik, hogy az elektromos autózás népszerűbb, mint azt sokan elsőre gondolnák, jól mutatja ezt a mostani Horvátországi eset is. Hasonló folyamat játszódott le itthon is nem olyan rég, még ha nem is ennyire drasztikusan. Hazánkban a meghirdetett 5 milliárdos keret másfél nap alatt ürült ki. A szerencsések pedig 2,5 millió forintnyi állami támogatást zsebelhettek be. Az alapból egyébként külön részt szántak a taxisoknak, 2 milliárd forintot és a robogósok sem maradtak ki, bár ott magán személyek sajnos nem pályázhattak.