Az autóink kiber védelme

0

Manapság az autók egyre inkább „kerekeken guruló számítógépek”, mint hagyományos közlekedési eszközök, ami elsőre igen előre mutatónak és praktikusnak tűnhet. Azonban, mint minden jóban, ebben is van valami rossz. Azt már tudjuk, hogy a számítógépeinkre milyen veszélyt jelenthet egy esetleges támadás, arról azonban egyelőre fogalmunk sincs, mit okozhatnak ezek egy autónál.

Egyelőre attól nem kell félnünk, hogy egy hekker távolról átveszi az autónk felett az irányítást, legalábbis amíg nem áll rendelkezésre a 4-es szintű autonóm vezetés, addig biztosan nem. A személyes adataink azonban már most is veszélyben lehetnek, derül ki az Uswitch [egy „rezsicsökkentő” szolgáltatást nyújtó brit vállalkozás] Egyesült Királyságban végzett kutatásából.

A felmérés szerint az Egyesült Királyságban az új autók 67 százaléka már most is csatlakozik az internethez, ez az arány a későbbiekben pedig tovább nő. Ez azt jelenti, hogy az autók több mint fele több szempontból is sebezhető valamiféle kibertámadással szemben.

Egy ilyen „kerekeken guruló számítógép” több mint 100 millió sornyi kódot tartalmaz, ilyen mennyiségű kódsorban pedig nehéz bármilyen változtatást is felfedezni, így a hekkerek dolga viszonylag könnyű.

Régebben a hekkereknek ahhoz, hogy bármiféle módosítást eszközöljön a járművön, még fizikai kontaktusra volt szüksége. A széleskörű internet-hozzáférés tehát jelentősen megkönnyítette a behatolók dolgát.

Az autó több gyenge pontja azonban továbbra is csak fizikai kontaktussal érhető el. Például, ha valaki olyan OBD csatlakozót [a jármű diagnosztikai adatihoz és aktuális állapotához való hozzáférést lehetővé tevő eszközt) használ, ami rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, akkor azt érdemes kihúzni, ha éppen nem használjuk, mert ezen keresztül könnyedén behatolhatnak az autó rendszerébe.

A két másik különösen érzékeny pont a kulcs nélküli indítás és az okostelefonunk, ami kapcsolódik a járműhöz.

Az Uswitch pár hasznos ajánlást is megfogalmaz számunkra az adataink és az autónk védelme érdekében. Például az autó kulcsait tároljuk olyan tasakban, ami leárnyékolja az abból érkező jeleket, csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat telepítsünk a telefonunkra. Ne hagyjuk, hogy az autó túl sok személyes adatunkhoz férhessen hozzá, és mindig frissítsük a rajta található szoftvert, hogy az naprakész legyen, egy-egy ilyen frissítés során ugyanis gyakran tömnek be biztonsági réseket. Továbbá eladás előtt távolítsuk el az autóról az összes személyes adatunkat.