Elindult a Zeekr 7X elektromos autó értékesítése Kínában

0

A Geely márkához tartozó Zeekr megkezdte új, tisztán elektromos 7X modelljének értékesítését Kínában, melyre már több mint 58 000 előrendelés érkezett. A 7X SUV nem annyira luxus kategóriás, mint a többi Zeekr modell, és elsősorban családoknak szánják.

A Zeekr egyre ismertebb márkává válik Kínában, és Európában is szemmel láthatóan több érdeklődő fejébe férkőzik be a Geely leányvállalatának neve. Ez persze nem is csoda, a Zeekr elektromos autói kívülről igen kívánatosak, a lemezek alatt kiváló technikával megáldott darabok. Ezek jellemzően eddig a felsőbb szintekre lőttek, legyen szó az árakról, vagy a specifikációkról. Csupán pár hónapja fedte fel legújabb autójának a részleteit a Zeekr, ami a 7X néven bemutatkozott tisztán elektromos járműve.

A 7X elsősorban a kínai családokhoz akar szólni, teszi ezt ágas méreteivel és a Zeekr esetében megszokott árakhoz képest szerényebb árcédulával. A típus nevében a 7 a portfólión belüli elhelyezkedésre utal, elmondásuk szerint a 7-es szám „jelzi piaci pozícióját a luxus BEV szegmensben”, míg az X az SUV kivitel jelzése. A Zeekr legújabb elektromos autója is a Geely családon belül már jól ismert SEA (Sustainable Experience Architecture) platformra épül fel.

A nyári premier óta csupán előfoglalásokat lehetett tenni, amiből egyébként már 58 000 felettit tudott összehozni a márka. A napokban pedig eljött a következő lépcsőfok a 7X életében, hiszen elindult az értékesítés: az alapár Kínában 229 900 jüan, ami nagyjából 29 000 eurónak felel meg.

Az 1 motorral szerelt változat esetében 75 kWh kapacitású akkupakk és 310 kW teljesítmény van a csomagban, de kérhető egy nagyobb pakkal is a Zeekr 7X: ennek mértéke 100 kWh, az ilyen autó alapára 249 900 jüan (kb. 32 000 euró). A kínálat tetejét az összkerekes (2 e-motor) változat jelenti a 100 kWh kapacitású akkupakkal, és 310 + 165 kW teljesítménnyel, melynek alapára 269 900 jüan (kb. 34 000 euró).

A SEA platform 800 V-os rendszerfeszültséggel üzemel a 7X-ben, a kisebb akkupakk kémiája LFP, a nagyobb akkupakké NMC. A legjobb pedig, hogy kínai értesülések szerint jó eséllyel az autó jön Európába is. Amúgy a Zeekr jelenleg a németországi bevezetését készíti elő; a Zeekr 001 Shooting Brake és a Zeekr X luxusterepjáró már egy ideje előrendelhető ott. Az első szállításokat pedig még az idei évre tervezik.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!