Újabb olcsó elektromos autók érkeznek Európába

0

A kínai elektromos autógyártó Leapmotor és a globális autóipari csoport, a Stellantis közös vállalkozása megnyitotta a rendelési lehetőséget a C10 és T03 modellekre – utóbbi ára mindössze 18 900 eurótól indul. Az első szállításokat még idén tervezik.

Az idén visszaesőben lévő európai e-autós eladások fellendítésének egyik eszköze lehet a végre megérkező, jóárasított elektromos autók megjelenése a gyártók kínálatában. Ezek a tipikusan 20 és 25 ezer eurós nyitóáron elérhető tisztán elektromos modellek jellemzően a kisebb autókra jellemző méretosztályban indulnak a vásárlókért. Itt leginkább az a jellemző, hogy az olyan gyártók, mint a Volkswagen, vagy a Renault maguk tervezik és gyártják majd le ezeket az e-modelleket,

Ám a Stellantis más megközelítést alkalmaz, ők inkább egy ígéretes és európai mércével is kellemes e-autókat gyártó kínai márkába vásárolták be magukat (Leapmotor), hogy az így megszerzett modellekkel megjelenjenek Európában. A Stellantis portfóliójában jelenleg is sok különböző márka van már, nekik bizonyára nem fontos, hogy saját logós elektromos modellekkel rukkoljanak elő. A sikeres üzlet 1,5 milliárd eurós részesedés vásárlását jelenti a Leapmotor világába. 20 százalékos részesedéssel Leapmotor International néven alapította meg Hollandiában bejegyzett közös vállalatát a Stellantis, amit 51 százalékban birtokol. Ezzel a lépéssel pedig a Leapmotor International kizárólagos jogokra tett szert, hogy az e-autóit egyedüliként Kínán kívül exportálja. Nem érdemes lebecsülni a Leapmotort, hiszen Kínában az ötödik helyet tudta összehozni magának egy olyan piacon, ahonnan többek között már a Volkswagen is teljesen kiszorult egy ideje.

Az európai forgalmazás még az idén elindul, ami végül a kiszállítások megindulásában csúcsosodhat ki. A Stellantis már többször hangsúlyozta, hogy a kínálatban a T03 kisautó lesz az első és legfontosabb modell, a 3620 mm hosszú Leapmotor T03 három változatban kapható, ezek mindegyike egy 37,3 kWh-s akkumulátort kap mellyel akár 265 kilométeres hatótáv (WLTP) is elérhető egyetlen töltéssel. Teljesítményét egy 70 kW-os villanymotor adja. A másik fontos modell, ami segíti majd az üzleti modell erősödését, a C10 SUV lesz, benne egy 69 ,9 kWh kapacitású akkukpakk és egy 160 kW teljesítményű e-motor, ezekkel 420 km a megtehető WLTP hatótáv

A legjobb a dologban a két modell alapára, hiszen a T03 esetében 18 900 eurós, míg a C10 SUV-nál 34 900 eurós alapárat láthatunk. Az autók előrendelései pedig megkezdődtek a Stellantis hivatalos közleménye szerint is, tehát két igen kívánatos modellel gazdagodik az európia e-autós kínálat. Első körben Németországon kívül az alábbi országokban lehet már most rendelést leadni: Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!