Egész Európa jövőjét meghatározhatja a hidrogéntechnológia

0

A hidrogén technológiai sokszínűsége és az ökoszisztéma-alapú megközelítés kulcsfontosságú Európa fenntarthatósági céljainak eléréséhez – hangzott el a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által Zalaegerszegen rendezett Nyári Egyetemen. Dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója kiemelte, hogy a hidrogén nemcsak energiaforrás, hanem a mobilitás dekarbonizációjának és az ipar zöld átalakításának eszköze is lehet.

A háromnapos esemény célja a hidrogéntechnológia és annak hazai alkalmazási lehetőségeinek feltárása. A program során a hidrogén értéklánc felépítése, a hazai és nemzetközi kutatási projektek, valamint a nemzetközi hidrogén alapú együttműködések kerültek a fókuszba. Dr. Mészáros szerint a sikeres ökoszisztéma alapja a hidrogén értéklánc összes szereplőjének együttműködése, az innováció és a szinergiák kihasználása.

Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a hidrogéngazdaság fejlődése és terjedése vitathatatlan, és sokoldalú felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. A meglévő rendszerek is integrálhatók a hidrogén alapú gazdaságba. Kiemelte, hogy a közlekedés lehet az egyik legfőbb területe a karbonmentes vagy karbonszegény hidrogén alkalmazásának. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a globális felfutási ütem lassabb a tervezettnél, mivel a tervezett beruházásoknak eddig csak 8%-a valósult meg konkrét döntésként. Ezért fontos a versenyképesség megőrzése, és bár gyors eredmény nem várható egyetlen technológiától sem, köztük a hidrogéntől sem, folyamatos előrelépés történik, amelyben Magyarország is jelentős szerepet vállal.

Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense kiemelte, hogy a hidrogén mint energiahordozó számos előnyös és néhány kihívást jelentő tulajdonsággal bír. A közlekedésben való alkalmazása régóta foglalkoztatja az emberiséget, miközben a célok, a technológia és a hidrogén előállítása, valamint tárolása jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Kezdetben a motivációt az olajkészletek kimerülése adta, de a hidrogén vonzereje tovább nőtt, mivel használata megszünteti a belső égésű motorok által kibocsátott káros anyagok, mint a szén-monoxid, a szénhidrogének és a részecskeemisszió kibocsátását.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!