Új elektromos autó támogatás indulhat Németországban

0

Sokan meglepődtek, amikor a német kormány tavaly váratlanul megszüntette az elektromos autók vásárlását támogató állami programot, most viszont – újabb váratlan fordulatként – egy új állami kezdeményezést jelentettek be.

Az év első hét hónapjában Németországban 4,3 százalékkal nőtt az autóeladás, miközben az elektromos autók értékesítése 20 százalékkal esett vissza, csak júliusban 37 százalékos csökkenést tapasztaltak. Míg 2023-ban az elektromos autók piaci részesedése még 16,4 százalék volt, idén ez már csak 12,6 százalék. Ez aggasztja a gyártókat, akik intenzíven fejlesztik és vezetik be új elektromos modelljeiket, és úgy tűnik, hogy a német kormányt is, amivel a német kormánykoalíció elfogadott egy adócsökkentési javaslatot, amely az elektromos autók használatát ösztönzi.

A német kormány szerdán jóváhagyott tervezete szerint a vállalatok az újonnan vásárolt elektromos és nulla károsanyag-kibocsátású járművek értékének akár 40 százalékát is levonhatnák az adóból a vásárlás évében, majd ez az arány fokozatosan 6 százalékra csökkenne. Ezen felül az elektromos és zéró emissziós céges autók, amelyek értéke legfeljebb 95 ezer euró (a korábbi 75 ezer eurós határ helyett), kedvezményes adózási előnyöket élveznek.

A kormány becslése szerint ez az intézkedés 2024 és 2028 között évente átlagosan 465 millió euróba kerül majd. Robert Habeck gazdasági miniszter kedden megerősítette, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a német autóipar elektromos járművekre való átállását.

„Ez egy fontos és helyes jelzés, amelyre sürgősen szükség van, különösen a környezetvédelmi bónusz tavaly év végi hirtelen megszűnése és az elektromos járművek iránti gyengébb kereslet miatt” – mondta a VDA autóipari szövetség szerdán.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!