Több elektromos autót adott el a BMW, mint a Tesla

0

JATO Dynamics piackutató cég honlapjára fölkerült adatok szerint a múlt hónapban éves összevetésben 35 százalékkal, 14 ezer 869-re nőtt a teljesen elektromos BMW járművek értékesítése Európában. Eközben a Tesla autók eladása 16 százalékkal, 14 ezer 561-re csökkent.

Egy idő után minden unalmassá válhat, legyen szó bármiről és az legyen bármilyen jó is. Elektromos autók esetében a Tesla az abszolút piacvezetőnek mondható márka. Az elmúlt évek arról szóltak, hogy Elon Musk vállalata folyamatosan szorította ki a legjobb helyekről az “őshonos” márkákat, még a nem elektromos kategóriákban is. Azonban a JATO Dynamics legújabb számai szerint Európában most megváltozott a helyzet.

Az tény, hogy a Tesla nem kombinálja szét magát, ha kínálatról van szó. Az elérhető árú autók kategóriájában kettő (Model 3, Model Y), míg a drágább járművek esetében szintén kettő (Model S és Model X) típust kínálnak a vásárlóknak. A pipálgatható extrák terén sem a szétszórtságáról híres a márka ám sokak szerint pont ez a letisztult és könnyen választható opciótömeg a Tesla egyik varázsa. A másik oldal szerint viszont túl egyhangú így a Tesla kínálata, míg egy hagyományos autógyártó esetében azért jóval szélesebb autókínálat érhető el, ahogyan a BMW esetében is.

Érdemes megnézni a JATO Dynamics legújabb kimutatását, ami egyrészt viszonylag alacsony (1,5 %) éves növekedésről számol be az elektromos autók piacán, ám van egy meglepetés is az adatok között. 2024 júliusában a BMW visszavette Európában a Teslától a vezető helyet az elektromos autók eladásában, ráadásul ehhez nem volt szüksége a plug-in hibridekre, a BEV, vagyis tisztán elektromos kategóriában sikerült a trónfosztás.

A JATO adatai szerint Európában összesen 139 ezer 300 új elektromos járművet adtak el júliusban, 6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál részben annak a hatására, hogy több országban, így Németországban és Svédországban is megszüntették vagy csökkentették a piaci ösztönzőket.

A bajorok a múlt hónapban 14 869 darab BEV modellt adtak el Európában, ami 35 százalékos növekedés az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ezt a számot az iX1, iX2, az i4 és i5 hozták össze. A második a Tesla lett 14 561 darabbal, majd a VW (12 213 db), a Volvo (10 533 db) és az Audi (8618 db) jönnek a sorban.

Azonban ha magát a legnépszerűbb típust keressük, akkor az továbbra is a Tesla Model Y, ami egymaga összehozta júliusban a 9544 darab eladott darabszámot. A második legnépszerűbb modell a Volvo EX30. Illetve ha a 2024 eddig eltelt időszakát nézzük, továbbra is a Tesla a BEV-kategória ásza Európában a maguk 178 700 eladott autójával, míg a BMW esetében 97 525 darab a vonatkozó szám.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!